Moeten er nog telescopen zijn?

“Ik zal wat eieren naar de Clarissen brengen”, zei vorige week nog iemand. Niet dat we daar echt veel geloof aan hechten natuurlijk, maar dat we goed weer hebben gehad tijdens de Nacht van de planeten staat ondertussen wel vast. Het begon nochtans met veel sluierbewolking. Maar uiteindelijk klaarde het goed op en kreeg het publiek te zien waar het voor gekomen was. Zo zagen we liefst vier van de vijf, nu zichtbare, planeten: Mercurius, Mars, Jupiter en Saturnus. Ook de nog zeer jonge maansikkel liet zich goed zien.

Nacht van de planetenEerder die avond namen we de bezoekers mee op een kleine virtuele tocht doorheen het zonnestelsel. Op een dynamische manier gaven we een eerste indruk van wat we die avond zouden zien door de telescopen en kreeg men de planeten en manen, met de nodige uitleg, van dichtbij te zien. Ondertussen stelden Wim en Jo van het Sint Augustinus Bree hun telescopen bij. Deze zelfgemaakte exemplaren werden later op de avond dan ook uitvoerig door iedereen van dichtbij bekeken. Maar liefst 9 telescopen en een grote verrekijker stonden opgesteld en gaven de bezoekers de mogelijkheid om deze met elkaar te vergelijken. Waarschijnlijk hebben er nog nooit zoveel telescopen bij elkaar gestaan in Bocholt. Het blijkt echter een zeer interessante formule te zijn.

Nacht van de planetenZo was het dan ook nergens lang aanschuiven en had iedereen de mogelijkheid om vragen te stellen over wat er te zien was. Met een zestigtal bezoekers was dit een zeer geslaagde eerste editie van de Nacht van de planeten en zeker voor herhaling vatbaar. We danken dan ook Miet Hendrikx van het Biotechnicum voor de gastvrijheid, Wim en Jo van het Sint Augustinus Bree voor de versterking van de telescopen en het enthousiaste publiek voor de aanwezigheid. Ondertussen maken wij ons weer klaar voor de volgende activiteiten zoals de Grote Bocholter Picknickzoektocht op 14 juni en de Zonnewendewandeling op 21 juni. Tijdens deze laatste zullen er trouwens weer telescopen van buitenaf opgesteld staan. Die dag komen de Limburgse zonnewaarnemers namelijk met echte zonnetelescopen naar ons evenement en krijg je de zon te zien zoals je ze nog nooit hebt gezien door een telescoop. Hopelijk kunnen we ook dan weer rekenen op een heldere hemel. Misschien toch maar even kijken of we nog wat eieren hebben liggen….

Meer foto’s vind je op www.facebook.com/ECNS1