Work in progress (part II)

Het is een dikke drie maanden geleden dat we het metaal, nodig om de frames te maken voor de telescopen van de toekomstige sterrenwacht, hebben verhuisd van Mecometal naar het magazijn van Tentenverhuur Joris in Meeuwen. Daar kregen we de nodige werk- en opslagruimte om verder te werken aan de frames die straks over de telescopen op het dak van De Steen in Bocholt worden gereden. Nu is eindelijk het moment gekomen dat de frames ’thuis zijn’.

Vanaf hier moesten we zelf verder met de bouw van de frames: de verhuis van het eerste, bijna afgewerkte frame en de rest van het metaal nodig voor de overige drie frames.

Dankzij de hulp van vrijwilligers Bjorn en Willy zijn we tot een mooi resultaat gekomen. Met hun vakmanschap hebben ze de frames stevig in elkaar gelast. Zelf voorzagen wij natuurlijk de helpende handen. We hebben onze ideeën regelmatig moeten bijsturen wat betreft de details van de kasten, omdat dingen uiteindelijk toch niet zo simpel waren als eerst gedacht. De frames kregen de nodige beschermende laag verf en werden uiteindelijk nog voorzien van wielen. De verschillende corona-omstandigheden in acht genomen, mogen we stellen dat de frames nog relatief snel klaar zijn geraakt.

Willy in actie
Bjorn in actie

Afgelopen vrijdag was er dan het heugelijke moment dat we de frames konden verhuizen naar De Steen in Bocholt. Joris zorgde voor de plaatsing van de frames op vrachtwagen en het transport naar Bocholt. Daar aangekomen konden we rekenen op de hulp van de gemeentelijke Technische Dienst die de frames de eerste stapjes op Bocholter bodem gaven.

Klaar om op transport te worden geplaatst
Onderweg naar ‘huis’…
Het volgende tijdelijke verblijf: de concertzaal van De Kouter. Straks 20 meter hoger…

Met dank aan de dienst Vrije Tijd van de gemeente en het Jeugdhuis De Kouter, mogen we de frames voorlopig in de concertzaal stallen. Door de huidige coronamaatregelen doet de zaal dan ook geen dienst voorlopig. Daar kunnen we dan beginnen aan het tweede deel van de werken, namelijk het waterdicht maken van de frames.

In de concertzaal van De Kouter

Voor de volledig behuizing kunnen we rekenen op de steun van Vital Parren BVBA (algemene dakwerken). Vital zal de  materialen bezorgen die nodig zijn om de telescopen te voorzien van een veilige plaats wanneer niet in gebruik. In een eerste fase zal het latwerk worden geplaatst, waarna de frames definitief het dak op kunnen en verder afgewerkt zullen worden. Ook voor de verplaatsing van de frames naar het dak, kunnen we rekenen op Vital Parren. Hij zal deze namelijk met een kraanwagen over de twintig meter hoge muur hijsen. De afwerking van de frames zal nog heel wat met zich meebrengen. En daarbovenop moeten op het dak ook nog de nodige voorzieningen worden gelegd (stroom, verlichting e.d.). Maar aangezien corona ons allen verplicht om low profile te blijven, zullen we ons dan ook vooral kunnen toespitsen op de werken. En hopelijk kunnen we weer snel verder met onze kernzaak: u edutainen en doen verwonderen over al de pracht hierboven ons hoofd… En mocht u ons ondertussen willen steunen in dit project (want we zijn er nog lang niet), dan kan u dat nog steeds hier doen. Wij danken alvast iedereen die ons tot nu toe op welke manier dan ook heeft gesteund in dit project. Een bijzondere dank gaat uit naar al onze sponsors die u hier terug kan vinden. Zonder hen zou er nooit een sterrenwacht van deze omvang in Bocholt zijn gerealiseerd.