Een grote stap voorwaarts (work in progress III)

Afgelopen weekend was het eindelijk zover. Inderdaad: eindelijk. Want waar we vorig jaar nog vermeld hadden dat we hoopten om de frames ergens in september op het dak te krijgen, draaide ook dat heel anders uit en zijn er ondertussen weer maanden verstreken. Maar het feit dat we de klus eindelijk geklaard hebben, doet ons het wachten weer snel vergeten.

Het is dan ook een belangrijke mijlpaal op de weg naar de nieuwe sterrenwacht voor Bocholt en bij uitbreiding Limburg. Het is voor het eerst dat er op het dak van De Steen zichtbare stappen worden gezet in de structuur van ons observatorium. Hier willen we toch ook even stilstaan bij de man die dit alles mede heeft mogelijk gemaakt. Vital Parren, eigenaar van Vital Parren BVBA, algemene dakwerken en gevelbekleding, heeft niet alleen zijn steun toegezegd voor het omhoog hijsen van de frames met een hoogtekraan, maar bezorgd ons ook nog eens de materialen om de frames wind- en waterdicht te maken en ze te voorzien van duurzame panelen.

Samen met metaalbedrijf MecoMetal en de hulp van enkele vrijwilligers, heeft dit ertoe geleid dat we hebben kunnen besparen op een anders enorme kostprijs. Een kost die nog niet eens was ingecalculeerd in het bedrag waar we ons met de crowdfunding (70.000 euro) toe richten. En omdat we, door corona, al meer dan een jaar geen inkomsten meer hebben (erger nog: enkel uitgaven), is deze steun meer dan welkom natuurlijk. Wij willen daarom nogmaals iedereen danken die ons tot nu toe heeft gesteund, zowel financieel als materieel. Onze sponsors kan je hier terugvinden.

Met de frames op het dak, zijn we begonnen aan het derde grote luik van de bouw van de sterrenwacht. We zullen de kasten zo snel mogelijk proberen af te werken, zodat ze hun definitieve plek kunnen innemen op het dakterras. Daarna moeten de nodige elektriciteitswerken worden uitgevoerd om alle telescopen en randtoestellen van stroom te voorzien. Eens dat is gebeurd, kan er aan het vierde luik begonnen worden: het definitief plaatsen van de telescopen.

Ondertussen wordt in Nederland de laatste hand gelegd aan onze grote spiegeltelescoop van Sumerian Optics. Deze telescoop, van het type Canopus, heeft een spiegel van maar liefst 60 cm diameter. Hiermee vangen we zeer veel licht op en kunnen we lichtzwakke objecten beter bekijken dan voorheen. De levering van deze telescoop zou binnen enkele weken kunnen plaatsvinden. Hieronder alvast een voorsmaakje van waar Michael, de bouwer van de telescoop, mee bezig is momenteel.

De basis van de Dobson montering, waarin straks de 60 cm spiegel komt te liggen.

We hopen natuurlijk ook nog verder te kunnen gaan met onze crowdfunding. Al is dat in deze tijden helemaal niet vanzelfsprekend. Het zou in ieder geval mooi zijn, mochten we de toekomstige sterrenwacht ook de nodige aankleding kunnen geven. En nu de zon weer aan activiteit aan het winnen is, zou het natuurlijk prachtig zijn mochten we onze grote zonnetelescoop kunnen aankopen. Maar we staan nog ver van dat financiële plaatje. Hoop doet leven zullen we maar zeggen. Niettegenstaande mogen we stellen dat we straks evenzeer al een mooi arsenaal aan telescopen op het dak hebben staan. Het volledige lijstje kan je hier nog eens bekijken.

Wat we vooral hopen is dat het corona-tijdperk snel achter ons zal liggen. Zodoende kan iedereen weer doen waar men zin in heeft. En laat daar een bezoek aan onze nieuwe sterrenwacht natuurlijk één ding van zijn… We houden u op de hoogte…