Mercuriusovergang

Het is ondertussen al bijna vier jaar geleden dat we in De Steen in Bocholt meer dan 100 nieuwsgierigen mochten ontvangen voor de Venusovergang. Wat het astronomisch hoogtepunt van het jaar moest worden, werd spijtig genoeg een verhaal van veel water. Want het kon niet harder regenen als toen die dag. Toch hebben we de mensen kunnen bezighouden met een ontbijtje, uitleg, live beelden vanuit Hawaii en gingen we aan iedere tafel meer vertellen over het zonnestelsel.

Dit jaar hopen we natuurlijk op beter weer. Want op 9 mei is er een Mercuriusovergang. Deze is weliswaar iets minder spectaculair dan een Venusovergang. Je kan dit verschijnsel namelijk niet met het blote oog (door een eclipsbril) zien. Daarvoor is Mercurius te klein en staat hij ook nog een stuk verder van ons af. Gelukkig hebben wij daar het nodige materiaal voor: onze telescopen. Maar wat is dat nu eigenlijk, een Mercuriusovergang?

Foto: NASA

Foto: NASA

Mercurius is de eerste planeet vanaf de Zon. Daarna komt Venus en dan de Aarde. Mercurius en Venus staan dus tussen de Aarde en de Zon. Het gebeurt dan ook dat deze planeten, vanuit ons standpunt, juist voor de Zon passeren. En dat zien we dan als een zwart schijfje voor het heldere oppervlak van de Zon: een Mercuriusovergang. Dit gebeurt echter niet ieder jaar. Maar daar vertellen we je hier graag meer over.

Wil je zelf getuige zijn van dit toch zeldzame verschijnsel, dan ben je welkom op het Vrijthof in Bree op 9 mei. Daar staan we met onze telescopen opgesteld van 13u00 tot 18u45. We leggen je graag meer uit over de Mercuriusovergang of andere dingen waar je misschien vragen over hebt. Zoals steeds zijn we voorzien van de nodige materialen om dit op een leuke manier te doen. Bij bewolkt weer gaat deze activiteit niet door. Dit kan je de dag zelf op onze website hier te weten komen (of je kijkt maar eens naar buiten). Maar er is meer, ook bij bewolkt weer.

Mercuriusovergang

Wil je echt meer weten over Mercurius en de andere planeten, dan ben je die dag welkom om op het tweede verdiep (lokaal ‘De wolken’) van het ontmoetingscentrum in Bree (Kloosterstraat 13). Daar kan je om 19u00 komen luisteren naar het verhaal en kijken naar prachtige beelden van Mercurius, Venus en nog veel meer. Net zoals we onlangs deden tijdens de infoavond over Jupiter. Je bent welkom vanaf 18u50. Om 19u00 begint de infoavond. Deze duurt ongeveer een uur en een kwartier. Daarna is er nog tijd voor je vragen en kan je nog wat nakeuvelen met een drankje als je dat wil. De infoavond gaat dus ook door bij bewolkt weer. Let op, je moet je hiervoor wel inschrijven. Dit doe je via info@ecns.be.

Wil je de Mercuriusovergang nog zien door onze telescoop, dan doe je dat dus best voordat je naar het ontmoetingscentrum komt. Dit kan tot 18u45 op het Vrijthof. Nu nog hopen op goed weer…

[warning]

OPGELET: KIJK NOOIT NAAR DE ZON ZONDER BESCHERMING! WANNEER JE DOOR EEN VERREKIJKER OF TELESCOOP NAAR DE ZON KIJKT HEB JE SPECIALE FOLIE NODIG. DIT IS DUS GEEN ALUMINIUMFOLIE ZOALS VELEN DENKEN! ONZE TELESCOPEN ZIJN VOORZIEN VAN DEZE SPECIALE FOLIE.

[/warning]