Gemengde gevoelens

Een stralende dag. De opkomende ochtendzon die De Steen in een warme gloed doet hullen. Mensen die staan aan te schuiven om door de telescopen te kijken die op het dakterras staan opgesteld. En dan genieten van het uitzicht. De zonnestralen die de mensen doen opwarmen, lachen en genieten… Zo had het kunnen zijn. Zo had het moeten zijn. Maar daarboven dachten ze daar net iets anders over. Een druilerige dag, bakken regen, gure wind. Kortom, nog geen weer om een hond door te laten. Maar toch. Verrassend genoeg trotseerden meer dan 100 mensen het barre weer om getuige te zijn van het astronomische hoogtepunt van het jaar: de Venusovergang.

 

Bij een lekker kopje koffie en wat koffiekoeken werd het publiek via livestreambeelden toch meer informatie gegeven over deze laatste Venusovergang die we hebben kunnen zien. Nadien werd het publiek ‘ondervraagd’ door de leden van het ECNS. Op een leuke manier werd hen met weinig middelen uitleg gegeven over de zon, sterren en planeten. En het werd gesmaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op uitnodiging van het ECNS, stelden enkele leerlingen en leerkrachten van het St. Augustinus in Bree hun zelfgemaakte telescoop op. Deze kon rekenen op veel aandacht. De telescoop is dan ook een prachtig stukje zelfbouw. Waarvoor een dikke proficiat.

 

 

 

 

 

Veel aandacht dus voor deze Venusovergang. Zelfs de pers was goed vertegenwoordigd: Reporters van Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en Radio 2 konden getuigen zijn van deze massale belangstelling. Het ECNS mag dan ook trots zijn met deze opkomst. Als we even onze fierheid niet onder stoelen of banken hoeven te steken, kunnen we toch stellen dat we vergeleken met andere waarnemingsplaatsen in Vlaanderen echt wel de top scheren. En dat voor een kleine gemeente als Bocholt…

 

 

Toch blijven we met gemengde gevoelens zitten . De opkomst was grandioos en iedereen was te spreken over de manier waarop we deze dag toch mooi hebben kunnen invullen. Maar het slechte weer zet natuurlijk een domper op het gevoel dat je zou hebben wanneer je door die grote ‘buizen’ kan kijken….