Kunstige kastjes voor koolmezen

Er gaat weer om gevochten worden bij de koolmezen deze lente: de kunstige nestkastjes die de kinderen maakten tijdens de workshop Nestkastjes bouwen. Want zeg nu zelf, wonen in zo’n hip nestkastje, daar wordt je toch alleen maar vrolijk van.

Nestkastjes

En dat waren de kinderen ook. Met 18 waren ze. En dat hebben we geweten. Want zo’n vrolijke bende, die laat van zich horen natuurlijk. De groep werd gewoontegetrouw in twee gesplitst. De ene ging naar de werkplaats om aan het bouwen van de nestkastjes te beginnen, terwijl de andere naar het educatief lokaal ging om daar meer te weten te komen over tuinvogels en uilen. Spelenderwijs ontdekte we verschillende tuinvogels.

Nestkastjes

Nestkastjes

Rik, onze collega van Natuurpunt, wist dan weer meer te vertellen over de kerkuil.

Nestkastjes

En dat bracht ons naadloos bij het braakballen pluizen, dat ook nu weer op veel enthousiasme rekenen. Hoewel het ene kind er al wat gemakkelijker aan begon dan het andere, waren ze even later allemaal verwonderd van de hoeveelheid botjes en schedeltjes van muizen die er in zo’n bal zitten. Al de vondsten werden dan ook nog eens grondig bekeken onder de verschillende loepen en microscopen.

Nestkastjes

Nestkastjes

Nestkastjes

In de werkplaats ging het er dan weer een heel stuk luidruchtiger aan toe. Dat kwam vooral door de vele hamers die op de nagels timmerden.

Nestkastjes

Nestkastjes

Nadat de nestkastjes in elkaar zaten, was het tijd om deze van de nodige verf en andere versierstukken te voorzien.

Nestkastjes

Nestkastjes

Na een natje en een droogje en even buiten te hebben gespeeld, wisselden de twee groepen. Het resultaat op het einde van de dag: weer wat bijgeleerd, veel ontdekt, creatief bezig geweest, fijn gespeeld en een mooi resultaat om weer in de tuin op te hangen. Wij van onze kant vonden het weer een toffe bende die veel enthousiasme uitstraalde. Dat, samen met de vele vragen en verhalen die steeds weer naar boven kwamen, zet ons er aan toe om weer een volgende workshop voor te bereiden: Kriebelbeestjes. Tijdens deze workshop gaat we het leven van insecten nader bekijken en kan je zelf een insectenhotel in elkaar steken om bij je thuis in de tuin of terras op te hangen. Heb je zin om hier aan deel te nemen? Kijk dan hier voor meer informatie. Hopelijk zien we ook jou volgende keer (weer). Meer foto’s van de workshop Nestkastjes bouwen vind je terug op www.facebook.com/ECNS1.