Waarnemingsavond met Thuban

[important]

Wegens de slechte weersvoorspellingen zal de waarnemingsavond op zaterdag 21 februari afgelast worden.

We hopen op een ander moment onze Telescoop aan jullie te kunnen voorstellen.

[/important]

Sterrenkijken in de Leunenstraat te Bocholt met onze nieuwe telescoop.

Op zaterdag 21 februari stelt het ECNS (Educatief Centrum voor Natuur en Sterrenkunde) hun nieuwe 30cm Newton Telescoop op om het publiek te laten genieten van de wondere wereld van het Universum.
De grote spiegel van deze telescoop vangt veel meer licht op en dit laat ons toe om deepsky-objecten nog beter in beeld te brengen. Een telescoop van die afmeting verdiend een naam: Thuban.
thuban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thuban is een ster uit het sterrenbeeld Draak. 4700 jaar geleden was deze ster de poolster (door de precessie van de Aarde). Thuban deed ons ook denken aan een ‘tube’ (buis). En laat deze telescoop nu echt een draak van een ‘tube’ zijn… Maar kom u zelf overtuigen en wees één van de eersten die door het oog van Thuban het heelal in kijkt.

Piramide van Cheops

 

Wat valt er die avond te zien?

Maan en planeten

De Maan is voor 6% verlicht en is als een mooie sikkel te zien (zichtbaar tot ~21u30). Mars en Venus staan heel dicht bij elkaar, en dat levert mooie plaatjes op (zichtbaar tot ~20u30). Uranus gaat iets na de Maan onder maar Jupiter is de hele avond te bewonderen.

Deepsky en sterren

Zoals eerder vermeld is Thuban ideaal om naar deepsky-objecten te kijken. En dat gaan we dan ook doen. Zo is de Orionnevel een streling voor het oog door deze telescoop. Maar we zoeken natuurlijk naar meer, mooie en interessante nevels, sterrenhopen en sterrenstelsels om u te laten genieten van het diepe heelal. Verder laten we u kennismaken met sommige bekende sterren en sterrenbeelden. Dit doen we op een leuke en interactieve manier. Indien je zelf een telescoop of zelfs verrekijker hebt, kan je die altijd meebrengen natuurlijk. Je staat soms versteld wat je al kan zien met een gewone verrekijker.

[notice]

LET OP

Bij slechte weersomstandigheden (bewolkt) zal deze waarnemingsavond afgelast worden

[/notice]

Praktisch
Locatie: Leunenstraat (weide langs huisnummer 6a) in Kreyel Bocholt.
Toegang: Gratis.
Tijd: vanaf 18u30.
Doe zeker warme kledij en goede schoenen (of laarzen) aan en breng eventueel een zaklampje mee.
Wij voorzien ook wat warms om te drinken in onze ECNS-mobiel.

Info: info@ecns.be / www.ecns.be