Een planeet voor de zon: Mercuriusovergang

Op 9 mei vindt er een Mercuriusovergang plaats. Een astronomisch, enigszins zeldzaam verschijnsel dat we overdag kunnen waarnemen. Een reden om onze telescopen die dag op te stellen. En dat doen we op het Vrijthof in het centrum van Bree op en dat van 13u00 tot 18u45. Maar we horen het u vragen: Een Mercuriusovergang, wat is dat eigenlijk? Wel, op 9 mei zal de planeet Mercurius juist tussen de Zon en de Aarde door schuiven. U kan dit een beetje vergelijken met de Maan die voor de Zon schuift tijdens een zonsverduistering. Maar Mercurius staat zo ver van ons af dat ze de Zon nooit kan verduisteren. We zien de planeet dan als een kleine stip over het oppervlak schuiven. We kunnen dit verschijnsel het best waarnemen met een telescoop. We gaan ervan uit dat de meesten mensen geen telescoop hebben. Daarom kan u die dag een bezoekje komen brengen op het Vrijthof om door onze telescopen, op een veilige manier, naar de Zon te kijken. We vertellen u natuurlijk graag meer over het verschijnsel maar ook over de Zon en de andere planeten. Opgelet, deze activiteit gaat niet door bij bewolkt weer. U kan daarom best onze website in de gaten houden die dag, mocht u twijfelen.

Maar er is meer dan de Mercuriusovergang alleen, ook bij bewolkt weer. Vanaf 18u50 kan u namelijk komen luisteren naar het verhaal en kijken naar prachtige beelden van Mercurius, Venus en nog veel meer. Dit doen we in het lokaal ‘De Wolken’ in het ontmoetingscentrum (Kloosterstraat 13), niet ver van het Vrijthof. U moet zich hier wel voor inschrijven via info@ecns.be. Deze infoavond staat los van het waarnemen op het Vrijthof en gaat dus ook door bij bewolkt weer.

Wilt u nog meer weten over de Mercuriusovergang, lees dan hier verder. Wij hopen u alvast te mogen verwelkomen met een stralend zonnetje boven ons.

Mercuriusovergang