Als het kriebelt… kruipt er misschien nog een beestje op je…

De eerste workshop insectenhotel bouwen was meer dan alleen maar plankjes tegen elkaar timmeren en opvullen met wat materiaal. Want alvorens de kinderen aan de slag gingen, werden ze ingedompeld in de wereld van de kriebelbeestjes, namelijk de insecten. Wat is een insect en wat niet? Hoe kan je ze herkennen? Zijn ze gevaarlijk? Of eerder nuttig? Het kwam allemaal aan bod. 

insectenhotel

Aangezien we altijd inzetten op beleving, haalden we tal van dode insecten (dood gevonden langs de weg) uit de doos. Een hommel, libelle, vlinder, sprinkhaan… Ook een prachtige neushoornkever kon alleen maar op bewondering rekenen.

insectenhotel

Maar dood is uiteindelijk ook maar stilletjes. Dus werd het hoog tijd om naar buiten te gaan. Gewapend als echte entomologen, gingen de kinderen op zoek naar insecten met loepen, potjes, bakjes…

insectenhotel

insectenhotel

En natuurlijk moest alles worden genoteerd. Onder de planken die al een weekje op het gras lagen, vonden ze tal van insecten en andere kriebelbeestjes. Ook de valletjes zaten verschillende vangsten. Nadien gingen we terug naar binnen om de buit te onderzoeken onder de microscoop of loepen.

insectenhotel

En na de pauze konden de kinderen zich uiteindelijk uitleven met het bouwen van een insectenhotel. Ook werd er nog een oorwormenhotel gemaakt. 

insectenhotel

insectenhotel

Het enthousiasme was weer groot bij de kinderen. En dus ook bij ons. Dat doet ons er trouwens aan herinneren dat we ons weer klaar moeten maken voor de volgende opdracht: de Mercuriusovergang op 9 mei.

Meer foto’s van de workshop kan je zoals altijd terugvinden op www.facebook.com/ECNS1 En als je daar bent, vergeet niet op onze ‘Vind ik leuk knop’ te drukken.

insectenhotel