Vallende sterren: Perseïden

Perseïden2013a (2)

Op 12 augustus zal de zon rond 21:09 ondergaan en tegen 22:00 wordt het stilaan donker en kunnen we de eerste vallende sterren waarnemen. De maan gaat om 23:05 onder, dus zal ze geen storende factor zijn dit jaar.

De meteorenzwerm Perseïden zal kort na middernacht zijn maximum bereiken. We kunnen, bij ideale omstandigheden, ongeveer 80 meteoren per uur verwachten. Sommige Perseïden hebben nalichtende sporen en met zo’n 61 km/s (219600 km/u) zijn ze behoorlijk snel!.

Je hebt geen speciale apparatuur nodig om meteoren te observeren, het blote oog, een heldere hemel, mooie open ruimte vrij van storend licht en liefst wat gezelschap om het geheel aangenamer te maken.

Daarom richt het ECNS ook dit jaar weer een waarnemingsavond in. Deze gaat door op het voetbalveld van Kreyel (Kakebeekstraat). Hier is het namelijk donker genoeg om goed naar de Perseïden te kunnen kijken. De kantine is die avond ook open trouwens. Je kan er al terecht vanaf 20:30 uur.

Voorzie alleszins extra kledij want de nacht kan behoorlijk afkoelen als we ons op de dekens en zeilen hebben neergevlijd. Een extra matje kan ook geen kwaad.

Vallende sterren, zoals Meteoren in de volksmond worden genoemd, zijn in werkelijkheid geen sterren maar minuscule stukjes steen en gruis die met hoge snelheden onze dampkring binnenkomen en op 80-120 km hoogte verdampen.

perseïden 2013 (2)

De meteoren zijn resten van een komeet die in haar baan om de zon materie heeft achter gelaten. Deze resten zorgen er voor dat wij in de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 augustus kunnen genieten van een heus nachtelijk vuurwerk.

Geef een reactie