Vallen tegen 219.600 km/u

meteor2012perseidenwebsite

Vallende sterren boven Bocholt op 12 augustus

 

Op 12 augustus gaat de zon rond 21:09 onder en tegen 22:00 als het stilaan donker begint te worden, kunnen we de eerste vallende sterren waarnemen. De maan gaat om 23:05 onder, dus zal ze geen storende factor zijn dit jaar.

 

De meteorenzwerm Perseïden zal op dinsdag (ochtend) 13 augustus 2013 rond 01:00 uur zijn maximum bereiken. We kunnen, bij ideale omstandigheden, ongeveer 80 meteoren per uur verwachten. Sommige Perseïden hebben nalichtende sporen en met zo’n 61 km/s (219600 km/u) zijn ze behoorlijk snel!.

 

Je hebt geen speciale apparatuur nodig om meteoren te observeren, het blote oog, een heldere hemel, mooie open ruimte vrij van storend licht en liefst wat gezelschap om het geheel aangenamer te maken.

 

Daarom richten wij ook dit jaar weer een waarnemingsavond in. Deze gaat door op het voetbalveld van Kreyel sport (Kakebeekstraat 3950 Bocholt). Hier is het namelijk donker genoeg om goed naar de Perseïden te kunnen kijken. De kantine is die avond ook open trouwens. Je kan er al terecht vanaf 21:00 uur.

 

Voorzie alleszins extra kledij  want de nacht kan behoorlijk afkoelen als we ons op de dekens en zeilen hebben neergevlijd. Een extra mat / deken / kussen kan ook geen kwaad.

meteor_shower

Vallende sterren, zoals Meteoren in de volksmond worden genoemd, zijn in werkelijkheid geen sterren maar minuscule stukjes steen en gruis die met hoge snelheden onze dampkring binnenkomen en op 80-120 km hoogte verdampen. De meteoren zijn resten van een komeet die in haar baan om de zon materie heeft achter gelaten. Deze resten zorgen er voor dat wij in de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 augustus kunnen genieten van een heus nachtelijk vuurwerk.

 

Bij slechte weersomstandigheden zullen wij jullie het hoe en waarom van meteoroïden, meteoren en meteorieten uitleggen, en maken we het gezellig in de kantine en kunnen jullie zo onze vereniging steunen;

 

Datum: 12 augustus 2013

Aanvang: 21u00 uur

Locatie: Voetbalveld Kreyel sport

Adres: kakebeekstraat    3950 Bocholt

Perseidenwebsite