Perfecte omstandigheden zorgen voor unieke beleving

Het was bang afwachten of we het publiek konden overtuigen om naar het observatorium te laten komen om half vier ’s morgens. Maar niet geschoten is altijd mis en dus hadden we er ons aan gewaagd om een waarnemingsmoment in te lassen om een unieke gebeurtenis aan het firmament mee te maken: zeven planeten op een lijn. Tot onze verrassing kregen we meer inschrijvingen binnen dan we vanwege het tijdsgebrek (de zon die al zeer vroeg opkomt) konden toelaten. Maar zij die het geluk hadden er bij te kunnen zijn, kregen waar voor hun geld. Met de 15, de 30 en de 35 cm telescoop en enkele verrekijkers konden de bezoekers genieten van Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. En als toemaatje stond daar ook nog eens de maan tussen.

De weersomstandigheden waren perfect en zelfs toen de lucht weer blauw begonnen te kleuren, konden we nog steeds de planeten waarnemen door onze krachtige 35 cm telescoop.

Omdat er nog wat tijd over was en we nog moesten wachten op broodjes van de warme bakker, kregen de bezoekers nog een extraatje in de zaal. Daar werd de korte voorstelling ‘Een reis door het heelal’ gegeven.

En daarna was het natuurlijk aanschuiven voor een heerlijk ontbijt. Wij kunnen alleen maar tevreden zijn met dit resultaat. Uiteindelijk waren er bijna 50 inschrijvingen. En dat voor een activiteit om half vier ’s morgens. Het toont weer aan dat een sterrenwacht in Bocholt een mooie aanvulling is op al hetgeen onze gemeente al te bieden heeft. En nu op naar de Zonnekijkdag 2022. Meer info daarover in onze agenda van het observatorium.