Nu de binnenkant nog (Work in progress III)

Het slechte weer in mei heeft alweer voor de zoveelste achterstand gezorgd in de werkzaamheden op het dak van De Steen, maar we kunnen eindelijk melden dat de kasten aan de buitenkant helemaal zijn afgewerkt. We zeggen duidelijk aan de buitenkant, want ook vanbinnen moeten ze natuurlijk afgewerkt worden Zo moet er nog isolatie geplaatst worden, net als de binnenwanden en andere kleinere zaken. Een keer dit is gebeurd, kunnen we in principe overgaan tot het installeren van de telescopen en het afwerken van de stroom- en internetvoorzieningen.

Het lijkt allemaal niet veel werk, maar dat is het toch. En de zenuwen beginnen dan ook stilletjes aan meer en meer gespannen te staan want we beginnen ons nu ook daadwerkelijk te focussen op de officiële opening van de sterrenwacht. Deze zal plaatsvinden op 28 oktober 21. Ook dat lijkt nog een hele tijd, maar zoals u weet vliegt die tamelijk snel. Ook al is die relatief… Meer over de opening van de sterrenwacht krijgt u binnenkort nog te horen.

We zijn ook de laatste hand aan het leggen aan de naam van de nieuwe sterrenwacht. En we kunnen al verklappen dat het niet zomaar een naam zal zijn, maar eentje waar we maandenlang hebben moeten communiceren met derden om deze te mogen gebruiken. En dat dit uiteindelijk gelukt is, stemt ons in ieder geval zeer vreugdevol, of misschien nog beter: eervol… Want een eer is het. Hopelijk hebben we u een heel klein beetje nieuwsgierig gemaakt….

Verder laten we u binnenkort ook nog kennismaken met onze nieuwe aanwinst: de 60 cm telescoop van Sumerian Optics. Die is ondertussen geleverd. We vertellen er graag meer over wanneer deze het zogenaamde ‘first light’ heeft gezien op het dak van Bocholt. Natuurlijk zijn we er nog lang niet en hopen we dat er nog genoeg centen gaan binnenkomen om ons instrumentarium aan te vullen. Zo staat een 15 cm zonnetelescoop nog op het verlanglijstjes. Hoe het instrumentarium er momenteel uitziet, kan u hier lezen. Mocht u ons nog willen steunen of sponsoren, dan kan u hier meer info terugvinden.

En tenslotte willen we ook nog even meegeven dat we volgende week op het dak van De Steen staan tijdens de zonsverduistering van 10 juni. Iedereen kan volgens ons tijd maken om hier naar te kijken, want het maximum is tijdens de middagpauze. Doe dit wel veilig met een eclipsbril. Die kan u bij ons bestellen. Meer info over de zonsverduistering en de eclipsbrillen kan u hier vinden. Hieronder nog enkele foto’s van onze telescoopkasten.

De kast voor de 30 cm spiegeltelescoop
Links de kast voor de 35 cm spiegeltelescoop, rechts die voor de 15 cm lenzenkijker
De kast voor de 60 cm spiegeltelescoop