Natuurhistorische wandeling Lozerheide

Velen onder ons kennen de Lozerheide ook als het Bosleerpad. Velen hebben dit pad dan ook nog bewandeld tijdens een schooluitstap, zogezegd als ‘verplichte kost’. Maar ook nu is het veel bewandeld pad. Het is dan ook een gegeerd stukje natuur in de Lozerheide om in te wandelen. En terecht. Maar ook de andere paden zijn de moeite waard. De Lozerheide is een echte parel in het Limburgse natuurlandschap. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er aan de grote vijver een sterrenplekje terug te vinden is.

Maar wist je dat deze vijver oorspronkelijk heel andere doeleinden had dan nu? Ook de dode populieren doen ons herinneren aan een verleden waar economisch belang voorrang kreeg op natuurbehoud. En wat te vertellen over de vloeiweide? In de herfst kleurt deze prachtig door de mooie herfsttijloos. Toch valt ook hier nog meer te vertellen dan je misschien al weet. Achter de pracht van de Lozerheide schuilt dus ook een zeer bewogen geschiedenis. Zo gaan we zelfs terug tot de tijd waarin Napoleon één en ander kwam aanpassen in Bocholt. Wil je meer weten over de natuur en de geschiedenis van de Lozerheide? Kom dan met ons mee op zondag 28 september. We gaan een tweetal uurtjes wandelen en houden regelmatig halt om te vertellen over het gebied. Aan het einde van de wandeling kan je nog iets drinken.

De wandeling (ongeveer 5 km) gaat hoofdzakelijk over de gangbare paden, maar voorzie toch goede wandelschoenen of laarzen, zeker bij een natte ondergrond (vloeiweide). We vertrekken om 13u30 aan de parking van de Lozerheide (Fabriekstraat) en proberen omstreeks 15u30 aan het eindpunt aan te komen (houd rekening met een half uurtje uitlooptijd). Het eindpunt is voorzien aan het wateringhuisje, waar u nog iets kan drinken. Van daaruit is het nog een zevenhonderd meter tot de parking. Het thema van deze wandeling richt zich toch vooral tot een volwassen publiek, maar kinderen mogen altijd mee indien u dit wenst. De wandeling wordt u gratis aangeboden door het ECNS. Om praktische redenen vragen we u wel om vooraf in te schrijven. Dit kan u doen via info@ecns.be

Natuurhistorische wandeling Lozerheide

Geef een reactie