Nachtbelevenissen in het Kempen~Broek

Op 16 augustus kan je vanaf 20u00 terecht in het Mariahof in Bree voor Nachtbelevenissen in het Kempen~Broek. Op vraag van het Nederlands Natuurontwikkeling ARK organiseren we die avond een waarnemingsavond. We beginnen in het natuur-educatief huis waar we meer vertellen over wat er dan te zien zal zijn aan de nachtelijke hemel. We gaan ook dieper in op de Zon, de motor van het leven op Aarde. Indien het nog kan kijken we ook hier naar met onze telescoop. U kan die avond natuurlijk ook genieten van een drankje in het Natuurpunthuis. Ondertussen maken wij alles gereed om de nacht in te duiken. Wanneer de schemering valt (de zon gaat onder tegen 21u00) kunnen we Saturnus en Mars als eerste zien schitteren aan de hemel. Zeker Saturnus met zijn ringen is, gezien door een telescoop, een streling voor het oog. De Maan laat nog op zich wachten tot iets voor middernacht. Maar we gaan er u toch meer over vertellen aan de hand van didactisch materiaal.

Wanneer het dan duister genoeg is, gaan we u laten genieten van de sterrenhemel in het duister van het Kempen~Broek. Want hier valt de lichtvervuiling nog mee. We vertellen over de sterrenbeelden en laten u mooie dingen zien waar u anders niet bij stil staat. Breng zeker een verrekijker mee als u die heeft. Hopelijk zien we nog wat laatkomers van de meteorenzwerm de Perseïden. Deze heeft haar hoogtepunt op 12 augustus, maar spijtig genoeg is er dan ook een storende volle Maan aan de hemel te zien. Dat hebben we op 16 augustus niet. En er is altijd een kans om meteoren te zien. En misschien brengen we zelf wel een meteoor mee…

We gaan er alleszins een gevarieerde avond van maken. Heb je zin om te komen? Vergeet dan zeker niet wat warme kledij mee te brengen, want het kan snel afkoelen ’s avonds. Je kan ook een dekentje meebrengen om nog meer te genieten van de sterrenhemel. Dit maakt het trouwens veel gemakkelijker voor ons om dingen uit te leggen en je krijgt zeker geen pijn in je nek. En tenslotte is het handig om een klein zaklampje mee te nemen. Hopelijk mogen we je verwelkomen in de prachtige natuur die het Kempen~Broek biedt en kunnen wij je laten genieten van die andere natuur boven ons hoofd.

Nachtbelevenissen in het Kempen-Broek

Geef een reactie