Mercuriusovergang 2019

Op maandag 11 november 2019, vindt een overgang van de planeet Mercurius over de Zon plaats. De planeet zal vanaf 13u36 als een donker puntje tegen een zeer heldere zonneschijf te zien zijn en tegen de tijd dat de zon ondergaat om 16u53 is Mercurius de helft van de zon over gestoken.

Het ECNS organiseert op het dakterras van de Steen een waarnemingsmoment. We zullen met een telescoop de overgang VEILIG waarnemen en daarbij ook  uitleg geven over het zonnestelsel en de planeten. Er zijn die dag 4 planeten zichtbaar: Mercurius (die voor de zon door schuift), Venus (die iets na 17u onder gaat), Jupiter (zichtbaar tot 18u15) en Saturnus (zichtbaar tot 19u).

Je bent welkom vanaf 15u00 tot 19u00. Kom op tijd als alle 4 de planeten wil zien. De toegang is gratis. BIJ BEWOLKING GAAT DIT EVENEMENT NIET DOOR. Houdt onze website en Facebook in de gaten voor een update.

Hoe je veilig de zon (en hier ook Mercurius) kan waarnemen lees je verder hieronder.

  1. Met een speciaal eclipsbrilletje, zonder kijker. Speciaal voor de Zon ontwikkelde brilletjes geven afdoende bescherming! Zeker geen eclipsbril voor met een sterrenkijker / verrekijker gebruiken!
  2. Projecteer de Zon door je kijker op een vel karton/scherm. Blijf bij de kijker om te voorkomen dat b.v. kinderen proberen er een blik door te werpen!
  3. Gebruik een speciale filter/filterfolie voor het objectief van je kijker (dus de aan de voorzijde waar het licht binnen komt, niet het oculair waar je je oog achter houdt!). Zorg dat er geen spleetjes zijn waar zonlicht door kan vallen!