Komeet PANSTARRS (1)

We worden dit jaar verwend als het op kometen aankomt. Met de komst van PANSTARRS en ISON zijn de verwachtingen hoog gespannen. Beide kometen zouden met het blote oog  zichtbaar worden, althans dat wordt verwacht. Want kometen blijven toch een beetje de wispelturigste hemelverschijnselen. Hun banen rond de zon kan men dan wel met precisie voorspellen, hoe ze uiteindelijk voorbij de zon geraken is weer een andere zaak. In het verleden zijn er ook al kometen met veel allure aangekondigd, maar dan bleek al snel dat de komeet, door de gravitatie van de zon, uit elkaar was getrokken en ze daarmee veel van haar zichtbare helderheid was verloren. Sommige kometen overleven deze passage zelfs niet en worden opgeslokt door de zon. Maar toch hebben we goede moed. Het ECNS zal dan ook paraat staan om iedereen een blik te gunnen naar deze prachtige hemellichamen. Dat doen we voor de komeet PANSTARRS op drie verschillende momenten: 9 maart, 13 maart en 6 april. Op 9 maart kan je deelnemen aan de fotoworkshop ‘Kometen fotograferen’. Meer info hierover vind je hier.

mar131

Impressie van de komeet PANSTARRS zoals we die op 13 maart 2013 zouden kunnen zien

Op 13 maart organiseren we een waarnemingsavond op het dak van De Steen in Bocholt. Van hieruit hebben we een prachtig zicht over de horizon. Dit is nodig, want op dat moment is de komeet nog maar net achter de zon tevoorschijn gekomen en verdwijnt dus al snel achter de horizon. Maar er valt meer te beleven die avond. Zo staat er een prachtige maansikkel aan de hemel, schittert Jupiter zoals steeds tussen de sterren en kunnen we genieten van de Plejaden. Als het weer mee wil werken natuurlijk. Indien het bewolkt is, zullen we evenwel op het dak van De Steen staan en richten we onze telescopen op objecten in de buurt. Want ook de nachtelijke omgeving met haar verlichting is, hoewel we er geen voorstander van zijn, mooi om te zien. Ook zullen we u meer informatie geven over de kometen die ons dit jaar passeren. Geniet daarbij nog van een lekker fris glas of een warme drank op het dak van Bocholt en je hebt weer een leuke avond edutainment achter de rug. De deuren van het dak op De Steen gaan open vanaf 18 uur. Om 22 uur doen we ze weer dicht. Zorg zeker voor warme kledij. Let op: bij regen gaat de waarnemingsavond NIET door. Houd bij twijfel daarom zeker onze website in de gaten.

Web_Mar_Panstarrsa_bright

Zoals gezegd is de komeet op 13 maart maar heel kort zichtbaar en dit bij schemering dan nog. Maar het is een opwarmertje voor onze grote waarnemingsavond op 6 april. Meer informatie vind je hier. Hopelijk mogen we je verwelkomen op deze data en ben je getuige van een unieke gebeurtenis. Later op het jaar zijn de verwachtingen nog hoger. Dan passeert de komeet ISON. Van deze komeet wordt gezegd dat hij zelfs eventjes overdag zichtbaar zou zijn! Maar ieder op z’n beurt. Eerst gaan we genieten van PANSTARRS.

5 reacties

1 ping

Naar het reactie formulier

  • manon op 13 februari, 2013 om 22:40
  • Reageer

  Vandaag 13 febr om ongeveer 22.15u hebben wij in oostenrijk een mooie komeet gezien heel duidelijk met een prachtig mooie rode gloed erachteraan, helaas te laat om met het toestel om een foto te maken!

  • Anoniem op 6 maart, 2013 om 23:00
  • Reageer

  was dit geen meteoor?
  mvg

  Luc Gobin

   • Bart Achten op 14 maart, 2013 om 16:47
   • Reageer

   Dit zal inderdaad een meteoor zijn geweest. Een komeet zie je niet bewegen aan de hemel. Die verplaatst zich iedere dag een stukje meer. Een meteoor zie je heel kort tussen de sterrenhemel ‘schieten’.

  • Hub Creemers op 14 maart, 2013 om 02:59
  • Reageer

  13 maart, ik heb veel wolken gezien; Vernam van uw initiatief. Was de komeet zichtbaar?

   • Bart Achten op 14 maart, 2013 om 16:49
   • Reageer

   Helaas heeft men de komeet niet kunnen waarnemen vanwege de bewolking aan de horizon. Toch de hemel in westelijke richting, kort na zonsondergang, in de gaten houden de komende dagen. Op 6 april organiseren we trouwens een nieuwe waarnemingsavond.

 1. […] bij schemering en duisternis. Maar we hopen dus eerst en vooral op een mooie heldere avond. Lees hier meer over de […]

Geef een reactie