Hiep hiep hoera!!!

Ergens in een uithoek van Bocholt werd op 28 oktober 2011 het ‘Educatief Centrum voor Natuur en Sterrenkunde’ opgericht. In de Voorste Luysmolen werd het idee gesmeed om in onze gemeente een fysiek natuurcentrum met sterrenwacht uit de grond te stampen. Aan ideeën en plannen ontbrak het niet. Maar tussen ideeën en realiseren ligt een lange weg. En natuurlijk is het niet evident om iedereen te overtuigen van je ambities, terwijl je nog niet eens een activiteit hebt georganiseerd.

Daar kwam verandering in toen op 3 april van dit jaar een waarnemingsavond werd georganiseerd: Venus in de Plejaden. Het was meteen raak. Meer dan 200 geïnteresseerden daagden op. Het zou een eerste stap zijn in het succes van het ECNS. Meer activiteiten volgden: Festa Natura, Een vuiltje op de zon, 850 jaar Bocholt, de Perseïden… Steeds weer konden we rekenen op veel aandacht maar ook bemoedigende woorden. En die konden we gebruiken om de krachten te bundelen en te gaan voor een volledige maand, boordevol activiteiten: ‘Een MAANd onder de sterren’. De leden van het ECNS hebben enorme inspanningen gedaan om deze maand tot een succes te leiden. En een succes is het geworden. Kinderen, jongeren, ouders, grootouders… Iedereen vond wel ergens zijn of haar gading.

Een jaar na de opstart van het ECNS kunnen we met trots zeggen dat we tussen 3 april en 3 november meer dan 1500 bezoekers over de vloer hebben gehad, lovende kritieken hebben gekregen, ons ledenbestand zagen groeien en er nieuwe medewerkers zijn bijgekomen. Ook werd binnen de vereniging een nieuwe werkgroep opgestart: ECNS-Meteo. Deze willen we, net zoals de werkgroep ECNS-Natuur, verder uitbouwen en volgend jaar op hetzelfde schavot kunnen plaatsen als de werkgroep ECNS-Sterrenkunde. En natuurlijk willen we onze ambitie waar maken en werken we verder aan het verhaal ‘watertoren’. Deze locatie is uitermate geschikt om Bocholt te voorzien van een totaal nieuw aanbod en een antwoord te bieden op de grote belangstelling die er heerst.

Maar eerst gaan we een datum prikken om de taart aan te snijden en onze eerste verjaardag te vieren. Want door de drukke organisatie van ‘Een MAANd onder de sterren’ is dat er nog niet van gekomen. Nu oktober naar haar einde toeloopt, kunnen we eindelijk weer tot rust komen en beginnen nadenken over de toekomst. Na de taart welteverstaan….