First light voor nieuwe telescoop sterrenwacht

Dat het ook voor het ECNS moeilijke tijden zijn, dat kon u onlangs nog lezen in een vorig bericht en op onze pagina over de sterrenwacht. Maar dat er ook leuke dingen zijn om te melden, hadden we ook al laten weten. En vandaag brengen we u dan ook graag op de hoogte dat we onlangs onze eerste nieuwe telescoop voor onze toekomstige sterrenwacht in ontvangst hebben mogen nemen: de Celestron Schmidt-Cassegrain telescoop SC 356/3910 EdgeHD 1400 met de CGX-L GoTo montering. (lees verder onder de foto).

De Celestron 356/3910: de eerste nieuwe telescoop voor de sterrenwacht.

Met deze telescoop gaan we u met een nog scherper en duidelijker beeld het heelal in laten turen. Hij is uitermate geschikt om naar planeten te kijken, maar ook andere objecten zoals sterrenhopen en nevels zullen niet aan het oog ontsnappen van dit prachtig stukje techniek met een spiegel van maar liefst 35 cm. Onze Newton die we reeds gebruikte, doet het nochtans niet veel slechter met zijn 30 cm, maar de Celestron zijn brandpuntafstand van bijna 4 m zorgt ervoor dat deze sterker vergroot dan de Newton.

Wij waren alvast onder de indruk toen de telescoop het zogenaamde ‘first light’ (eerste licht) zag. Jupiter en Saturnus waren, ondanks de lage stand aan de hemel, prachtig om naar te kijken. Ook de bolvormige sterrenhoop M13 bijvoorbeeld, was een pareltje. De komende tijd zullen we gebruiken om de werking van de telescoop eigen te kunnen maken. En hopelijk krijgt deze dan snel een plaatsje op het dak van De Steen. We willen er ons ook nog aan houden om onze sponsors te bedanken die ons tot nu toe hebben gesteund. Zonder hen konden we deze telescoop niet aankopen. In de toekomst zullen zij dan ook op de gepaste manier een permanente zichtbaarheid krijgen op de sterrenwacht.

Hieronder nog wat beelden van de eerste momenten met onze telescoop.

Ook de voorkant van de telescoop is een streling voor het oog…
Deze blik zegt alles over het gevoel bij de nieuwe telescoop…
Alles in gereedheid brengen voor het eerste licht…
En de groepsfoto mag niet ontbreken natuurlijk.