En of we gekeken hebben!

De timing kon niet beter : zaterdagavond klaarde de hemel helemaal op en werd er ons (eindelijk), een prachtige sterrenhemel aangeboden.

Genieten van de stilte

Een dertigtal liefhebbers verzamelden aan de Smeetshoeve. Onze gastheer Rik Bosmans van Natuurpunt Bocholt mocht de avond inzetten en het even hebben over ‘zijn’ Smeetshof. Hij vertelde in het kort over het ontstaan van het Smeetshof, de dieren die er leven en liet ons zelfs even genieten van de oorverdovende stilte die er op deze mooie plek heerst (op die ene auto en wat gegniffel van ondergetekende zijn dochter na…). Rik en alle andere medewerkers hoeven ons alvast niet meer te overtuigen van de pracht van het Smeetshof en de inspanningen die Natuurpunt Bocholt levert om dit zo te behouden. Hier komen we zeker nog terug om mooie avonden te beleven.

Genieten van de duisternis

Tom Corstjens, ex-Bocholtenaar en tevens initiatiefnemer van deze waarnemingsavond maande daarna iedereen aan zo snel mogelijk door te telescopen te kijken om nog vlug te kunnen genieten van Saturnus die langzaam achter de bomen zou verdwijnen. Maar gelukkig werd het dus een perfecte nacht en kon er gekeken worden naar sterhopen, nevels , sterrenstelsels, dubbelsterren en nog zoveel meer.

Aan telescopen ontbrak het niet. Maar eentje willen we toch nog eens in de kijker zetten. De leerlingen van het St-Augustinusinstituut in Bree stonden ons andermaal bij (zie Venusovergang) met hun zelfgemaakte Dobson. En ze lieten duidelijk zien dat zelfbouw niet hetzelfde is als minder zien. Meer nog, de beelden die we konden zien waren ronduit prachtig. Bolvormige sterhopen lieten duidelijke details zien. Nevels schitterden tegen de nachtelijke hemel in. Nogmaals proficiat voor dit mooi staaltje zelfbouw.

Genieten van een cadeau

In de vooravond kreeg het ENCS bezoek van Bob Luijks, Nederlands natuurfotograaf en echtgenoot van Ellen Luijks die voor kort nog het natuurfestival FESTA NATURA organiseerde op het domein van het Smeetshof. Bob had al enige tijd een telescoop van het type Newton op zolder liggen waarmee hij eigenlijk niets meer deed. Samen met nog tal van boeken en tijdschriften over astronomie had hij al weten om dit te willen schenken aan onze vereniging. Geen beter moment om dit te doen tijdens onze waarnemingsavond. De telescoop zal zeker van pas komen, onder andere tijdens de jeugdcursus sterrenkunde die gepland staat vanaf 20 oktober. De leden van het ECNS wensen Bob en Ellen van harte te danken voor dit prachtige cadeau. Neem zeker eens een kijkje op de website van Bob: www.natuurportret.nl. Ellen is communicatiemedewerker bij ARK natuurontwikkeling. Meer hierover vind je op www.ark.eu.