ECNS-Educatie

De term ‘educatie’ schrikt misschien een beetje af. ‘Oei, ik moet hier toch niet gaan studeren of slagen in een of andere test’? Natuurlijk niet. Misschien hadden we onze vereniging beter de naam ‘Centrum voor Edutainment van Natuur en Sterrenkunde’ gegeven. Want die term hanteren we uiteindelijk dikwijls in onze communicatie. Edutainment staat voor educatie en entertainment. Geen grootse show natuurlijk, maar wel onderwerpen zoals natuur, meteo en sterrenkunde op een leuke manier brengen. Geen saaie bedoelingen. Ook al is dat soms niet evident.

Toch menen we daar al regelmatig in geslaagd te zijn geweest. Denk maar aan het succes van ‘Stijn en de sterren’. Of de waarnemingsavond aan de Voorste  Luysmolen waar we meer dan 50 mensen bijna anderhalf uur knus op ons mega groot deken bed lieten liggen om naar de vallende sterren te kijken. En dan de honderden kinderen die op een leuke manier meer leerden over sterren en planeten door de tentoonstelling ‘Duizend sterren en planeten’ in elkaar te knutselen. Maar ook een kwis ter vervanging van het waarnemen door onze telescopen valt onder de term edutainment. Dit deden we bijvoorbeeld tijdens de Nacht van de duisternis. Daar bracht de bewolking roet in het eten, maar door een beetje entertainment met een snuifje kennis hadden de bezoekers toch nog een leuke tijd.

Deze manier van werken willen we graag verder zetten. Natuurlijk is dit niet steeds mogelijk. Maar we merken ook dat, eenmaal we de aandacht van het publiek hebben, er nog maar weinig nodig is om hen een goed gevoel te geven en hen naar huis te laten gaan met weer een weetje meer…

Geef een reactie