Cursus Nachtvlinders

De meeste mensen kennen ze onder de naam ‘vlinders’ en ‘motten’. Maar in de wereld van de natuurliefhebbers spreken we liever van dag- en nachtvlinders. De dagvlinders kennen we het best. We zien ze dan ook altijd wel ergens rondfladderen. Nachtvlinders kennen we dan weer beter van het zenuwachtig gefladder rond een lamp ’s avonds. Ze worden dan ook aangetrokken door het licht. Vele mensen ervaren dit als storend. Maar juist door het feit dat ze worden aangetrokken door het licht, geeft dat een instrument om ze beter te leren kennen. En dat is het moment dat de leek ook liever van nachtvlinders begint te spreken dan van motten. En ze begint te waarderen. Want er zitten prachtexemplaren tussen en de diversiteit is enorm.

Nachtvlinders

Wist je dat er in België zo’n 2500 soorten vlinders voorkomen? Meer dan 95% daarvan zijn nachtvlinders. Van de grotere, goed herkenbare nachtvlinders, komen er in Vlaanderen meer dan 700 soorten voor. Die vormen het onderwerp van deze cursus. Waarom komen nachtvlinders op licht af? Hoe kan je al die verschillende soorten en families uit elkaar houden? Hoe kan je nachtvlinders bestuderen in je eigen tuin?

Tijdens 2 theorieavonden gaan we dieper in op de leefwijze, herkenning en waarnemingsmethoden van nachtvlinders. Daarna trekken we een avond het veld in om nachtvlinders te zoeken. Een aanrader, niet enkel voor nachtraven! De cursus wordt begeleid door Wim Veraghtert, een echte kenner van dag- en nachtvlinders.

Deze cursus, een initiatief van het ECNS, organiseren we in samenwerking met Natuurpunt CVN en Natuurpunt Bocholt en gaat door in ons educatief lokaal in de Rondestraat 41 in Bocholt. De excursie gaat door bij de collega’s van Natuurpunt Bocholt in het Smeetshof. Interesse? Schrijf je dan snel in via deze link waar je ook meer details kan terug vinden: https://www.natuurpunt.be/cursus-nachtvlinders-bocholt

Indien je deelneemt, is het zeker interessant om het boek ‘Nachtvlinders’ aan te kopen. Dit boek is praktisch onmisbaar wanneer je zelf actief nachtvlinders gaat waarnemen. De vorige editie was trouwens zeer snel uitverkocht. Wacht dus niet te lang indien je het wenst aan te schaffen. Dat kan o.a. via deze link: http://winkel.natuurpunt.be/boek-nachtvlinders

Veldgids nachtvlinders

Na deze cursus heb je ook de mogelijkheid om de workshop ‘Nachtvlinderval maken’ te volgen. Je leest er hier meer over.

Zonnewendewandeling