Sterrenwacht

Het ECNS is begonnen met gesprekken over het oprichten van een vaste sterrenwacht. We zoeken ook amateur astronomen die zich daarvoor willen inzetten en gebruik kunnen maken van grote telescopen. Lees er hieronder meer over.

Op 28 oktober 2011 werden de plannen die medio dat jaar werden gesmeed werkelijkheid. De eerste vergadering en daarmee ook de start van het ECNS was een feit. Na maanden van brainstormen en het uitwerken van de doelstellingen en werking van de vereniging vond op 4 april 2012 de allereerste activiteit plaats. Met ‘Venus in de Plejaden’ was het meteen een schot in de roos. Maar liefst een tweehonderdtal bezoekers lieten zich verrassen door de wonderen van de sterrenhemel. En dit deden we onder andere met een geleende telescoop. Er waren op dat moment dan ook nog geen financiële middelen voorzien om zulke aankopen te doen.
Maar we bleven niet stil zitten en organiseerden tal van activiteiten gaande van waarnemingsmomenten, wandelingen, workshops, outdoor activiteiten, lezingen, tentoonstellingen… Dat heeft ons uiteindelijk geen windeieren gelegd en na meer dan zes jaar kunnen we zeggen dat we toch al een mooi arsenaal aan educatieve en didactische materialen hebben. Ook zijn we volledig mobiel met onze grote aanhangwagen waar we nu zelfs projectie in hebben voorzien. En dat heeft het voordeel dat we tot ver buiten Bocholt actief zijn. 

In de loop der jaren hebben we uiteraard ook de nodige telescopen kunnen aankopen om ons educatief programma uit te kunnen voeren en de mensen de planeten, maan, zon en nog zoveel meer nog dichterbij te laten bekijken dan tot voordien mogelijk was. Zo beschikken we over een 15 cm lenzentelescoop, ideaal voor zon, maan en planeten en een 30 cm spiegeltelescoop die ook ideaal is om naar nevels en sterrenstelsels te kijken. Daarnaast beschikken we nog over verschillende kleinere telescopen. Maar toch is er nog iets waar we nog steeds van dromen en wat ook een doelstelling is van het ECNS: een eigen sterrenwacht.

En daar gaan we nu, medio 2018 aan werken. Zo zijn er gesprekken gaande voor een mooie locatie waar we onze telescopen misschien wel een vaste plek kunnen geven. Niet alleen deze die we reeds bezitten, maar ook een nieuwe telescoop die we willen aankopen. Dit moet er eentje worden met een spiegel van minstens 40 cm. Daarmee kunnen we het publiek nog meer plezieren. Maar we willen verder gaan. Want iedereen weet ondertussen wel dat we in hoofdzaak educatief bezig zijn. Dat houdt in dat onze bezoekers eigenlijk meer door onze telescopen kijken dan we zelf doen. En hier willen we een tweede groep mensen aanspreken. Want er zijn zeker ook liefhebbers van sterrenkunde die graag een grote telescoop willen bezitten, maar dit nogal een kostelijke zaak vinden. Daarom willen we ook hen de kans geven om gebruik te kunnen maken van een sterrenwacht waar tal van telescopen ter beschikking zullen staan voor het uitoefenen van hun hobby. We doen dan ook een oproep om contact met ons op te nemen indien je hier interesse in hebt. Hoe het allemaal praktisch in zijn werk zal gaan kunnen we hier nog niet vermelden omdat we tot nu toe nog maar in de gespreksfase zitten. Maar met andere mensen erbij, komen er misschien ook frisse ideeën naar boven en wordt het voor ons ook duidelijker welk pad te bewandelen. Heb je interesse? Laat het ons dan weten via info@ecns.be. Wij nemen dan contact met je op en zullen je uitnodigen in ons educatief lokaal om alles verder te bespreken. Het zou ook leuk zijn als je deze pagina zoveel mogelijk deelt om nog meer mensen te kunnen bereiken. Wij kijken alvast uit naar de reacties.

Natuurlijk hangt hier ook een financieel plaatje aan vast. We beschikken dan wel over verschillende telescopen, maar dat zouden we graag uitbreiden naar nog beter en professioneler materiaal waaronder een grotere telescoop en een zonnetelescoop. Maar ook randapparatuur en de behuizingen van de telescopen kosten geld. Als je ons wil steunen kan dat. Kijk hier voor meer info.