De sterrenwacht: een stand van zaken

Eerst en vooral wensen de leden van het ECNS u een gezond en vreugdevol 2020 toe. En we hopen natuurlijk dat u dit jaar ook af toe met ons mee naar boven kijkt… We zijn bijna een jaar verder na de aankondiging dat er in Bocholt een sterrenwacht zal worden opgericht. Sinds die tijd is er veel, zeer veel op de achtergrond gebeurd. En ondertussen is de eerste nieuwe telescoop in bestelling. Maar voor de volledigheid geven we graag een stand van zaken.

Telescopen

 • Op het dak van De Steen zullen er 4 telescopen een permanente plek krijgen. Het gaat hier over een 60 cm, een 35 cm, een 30 cm spiegeltelescoop en een 15 cm zonnekijker. Dat is alleszins het plan…
 • De 60 cm telescoop wordt momenteel gebouwd in Nederland en zal waarschijnlijk eind maart geleverd worden. De financiering voor de 35 cm is zo goed als rond en deze telescoop zal binnenkort ook besteld kunnen worden. Voor de twee andere telescopen is het nog wachten op de nodige financiële middelen.
 • Voorlopig kunnen we natuurlijk verder met onze 30 cm spiegeltelescoop en 15 cm lenzenkijker die we al in bezit hebben.
 • Ook voor de 16 kleinere telescopen voor het ’teLEENscoop’ project, zoeken we nog naar de financiële middelen.
 • Hier kan u meer details vinden van het instrumentarium

De kasten

Om de telescopen te beschermen tegen de weersomstandigheden zullen deze overkapt worden met verplaatsbare kasten. Hiervoor heeft het metaalbedrijf Meco Metal uit Oudsbergen (Meeuwen) haar steun toegezegd. Zij zullen de metalen frames voor de kasten maken. Verder zijn we nog op zoek naar mogelijkheden wat betreft de panelen die op frames moeten worden gemonteerd. Ook hier kijken we eerst naar bedrijven die ons daar eventueel bij kunnen steunen.

De infrastructuur en omgeving

 • Om de telescopen te voorzien van de nodige bekabeling (elektriciteit, data,..) zijn contacten gelegd met de gemeentelijke technische dienst. Zij zullen deze voorzieningen in overleg met het ECNS installeren.
 • Momenteel kijken zij ook naar de mogelijkheden om een bijkomende ruimte voor opslag en pc-voorzieningen op het dak te plaatsen. Deze zou in de kleine nis tussen de noodkoker en de muur komen te staan.
 • Wat betreft de omgeving hopen we dat er werk wordt gemaakt van de straatverlichting die de liftkoker op meer dan 20 m hoogte verlicht! Maar ook de rest van de omgeving kan beter wat verlichting betreft. Het is niet zo dat de lichten gedoofd moeten worden, maar de manier waarop dingen verlicht worden laat vaak te wensen over. Nochtans kan het wel degelijk op een goede manier. Een schoolvoorbeeld hiervan zijn de subtiele reclame verlichting van Vastgoed Rijken en de bank Crelan in het centrum van Bocholt. Helaas zien we ook tal van voorbeelden hoe het niet hoort te zijn. Wij hopen dat we iedereen kunnen overtuigen van het nut van correct geplaatste armaturen zonder een teveel aan licht en onnodige energieverspilling.

Het financiële plaatje

 • De totale kost van het instrumentarium bedraagt ongeveer 70.000 euro. De opbrengst staat op het moment van dit schrijven op ongeveer 42.000 euro. Dit bedrag omvat zowel de eigen bijdrage, de reeds geïnvesteerde materialen, subsidies, sponsoring en ontvangsten uit verkoop en crowdfunding. Waaruit bestaat dit totaal? We sommen het even op:
  • Inbreng ECNS: 19.000 euro (reeds aangekochte materialen, spaargeld, verkoopacties en crowdfunding)
  • Subsidie gemeente en steun CERA: 18.000 euro
  • Sponsoring: 5.000 euro
 • Naast de subsidie en de steun die de we respectievelijk van de gemeente Bocholt en CERA hebben gekregen, heeft het ECNS geantwoord op verschillende projectoproepen van, of steun gevraagd aan andere overheden. Helaas niet met het verhoopte resultaat. We sommen ze even op:
  • Koning Boudewijnstichting: Projectoproep ‘Buurten op den buiten’: kort samengevat ‘Mooi project maar niet geselecteerd’
  • Provincie Limburg: Kleine duurzame projecten’: kort samengevat ‘Mooi project maar niet geselecteerd’
  • Hart voor Limburg, via Koning Boudewijnstichting: vraag tot financiële steun voor een in hoogte verstelbaar statief, speciaal voor rolstoelgebruikers: kort samengevat ‘Mooi project maar niet geselecteerd’
  • Vlaamse overheid: Departement Economie, Wetenschap en Innovatie: algemene vraag om steun voor het project: geweigerd (‘er staat al een volkssterrenwacht in genk…’)
  • Provincie Limburg: Kabinet Igor Philtjens en Kabinet Bert Lambrechts: algemene vraag om steun voor het project inzake educatie, milieu en toerisme: geweigerd (‘het domein sterrenkunde behoort niet tot de provinciale bevoegdheden…’)
 • Momenteel wachten we nog op het besluit van de Koning Boudewijnstichting inzake de projectoproep van het ‘Fonds Ernest Solvay’.
 • Het mag duidelijk zijn dat het we ons best hebben gedaan om op verschillende fronten steun te krijgen. Ondanks we van bijna alle instanties de mededeling kregen dat het project een grote maatschappelijke en educatieve meerwaarde heeft, hebben we enkel steun in de vorm van subsidie gekregen van de gemeente Bocholt en de coöperatieve CERA. Zonder deze bijdrage en die van de huidige sponsors, zouden we nooit hebben gestaan waar we nu staan. Maar we hopen natuurlijk om het volledige project uit te kunnen rollen. We zullen zien welke konijnen we nog uit onze hoed kunnen toveren…

Hoe u ons kan steunen

Velen onder u steunden ons al en dat op tal van verschillende manieren. Hoe u dit nog steeds kan doen leest u op de pagina ‘crowdfunding‘. Eén manier willen we hier toch nog even onder de aandacht brengen en dat is via het online platform Trooper. U kan ons hiermee kosteloos steunen. Helaas zien we dat het niet zo evident is om het publiek te overtuigen om via deze weg online aankopen te doen. Nochtans werkt het heel eenvoudig en kost het u geen eurocent. Een tiental mensen hebben ons momenteel via Trooper gesteund. Maar dit bracht wel reeds meer dan 180 euro op. Stel u voor dat dit geen 10, maar 100 mensen zouden zijn. Dan hebben we op het einde van het jaar de beoogde 5.000 euro die we via Trooper willen binnenhalen misschien wel bij elkaar…