Schilder

Schilder (Pictor, ook Schildersezel, afkorting Pic) is een sterrenbeeld aan de zuiderhemel, liggende tussen rechte klimming 4u32m en 6u51m en tussen declinatie −43° en −64°. Het is vanaf de breedte van de Benelux niet te zien.

Het sterrenbeeld werd in 1752 ingevoerd door Lacaille. De oorspronkelijke benaming was Equuleus Pictoris (= Schildersezel). Ook de benamingen Pictoris Sustentaculum en Pluteum (= stellage) werden vroeger gebruikt. In moderne bronnen (zoals bijv. de Sterrengids) wordt vaak de historisch onjuiste benaming Schilder gebruikt.

Sterren

Het sterrenbeeld kent geen heldere sterren, de helderste, alpha Pictoris heeft magnitude 3,27.
Op ongeveer 8,5 ° ten noorden van beta Pictoris is de ster van Kapteyn te vinden, de ster met de op een na grootste eigenbeweging.

Deze ster werd voor het eerst in 1898 gecatalogiseerd door de Nederlandse astronoom Jacobus Kapteyn. Het is een rode dwerg van spectraalklasse M met een visuele helderheid van magnitude 8,85. De ster bevindt zich op een afstand van 12,76 lichtjaar van de Aarde en is zichtbaar in een kleine telescoop.

Ten tijde van de ontdekking was het de ster met de grootste eigenbeweging: 8 boogseconden per jaar (242 km/sec). Na de ontdekking van de ster van Barnard in 1916 schoof de ster van Kapteyn naar de tweede plaats.

Wat valt er te zien?

NGC 1705 Sterrenstelsel

Best zichtbaar

Het sterrenbeeld schilder is in onze regio niet zichtbaar.