Pop-up waarnemingsavond: Komeet Neowise

Het gebeurt maar zelden dat we een komeet met het blote oog te zien krijgen. Maar nu is het weer zover. De Komeet  C/2020 F3 Neowise is zeer helder en daardoor makkelijk waarneembaar zonder instrumenten. Dit kunnen we niet zomaar voorbij laten gaan. En omdat kometen redelijk onvoorspelbaar zijn wanneer het op helderheid aankomt, is het ook moeilijk om lang op voorhand een activiteit hieromtrent vast te leggen. Daarom dat we dus nog eens een pop-up waarnemingsavond organiseren op het dak van De Steen in Bocholt.

De komeet is na zonsondergang zeer laag aan de noordelijke horizon zichtbaar. We hopen dan ook dat we geen last zullen hebben van lage bewolking aan de horizon. Wij zijn gisteravond al eens een kijkje gaan nemen op De Steen en als de omstandigheden op 11 juli dezelfde zijn, dan kan u onderstaand beeld met eigen ogen komen aanschouwen. Vergeet niet dat de helderheid nu iedere dag minder zal worden en u deze kans zeker niet moet laten liggen. Indien u zelf niet tot bij ons kan geraken, kan u hier verder beneden nog een kaartje terugvinden zodat u kan zien waar de komeet zich bevindt.

Onbewerkte foto (enkel een beetje gecropt) genomen met een Olympus OMD-5, 30 sec. f/6,3 50 mm. Wilt u zelf ook foto’s maken, breng dan op z’n minst een statief mee om bewegingsonscherpte te voorkomen.

U bent welkom vanaf 23u00 tot 01u00. Het adres is Jeugd en Cultuurcentrum “De Steen” Cornelius A Lapideplein 3 Bocholt. Wij zorgen voor een verrekijker en eventueel een telescoop. Wij geven wat uitleg over de komeet en kometen in het algemeen. Indien u zelf een verrekijker heeft, breng deze dan zeker mee. Voorzie ook warme kledij, want op 18 meter hoogte kan het behoorlijk fris aanvoelen rond dat uur. U mag ook altijd een tuinzetelkussen en deken meebrengen indien u zich op de ligstoelen of grond wenst neer te leggen.

OPGELET: VANWEGE DE MAATREGELEN COVID-19 DIENT U VOORZIEN TE ZIJN VAN EEN MONDMASKER. GELIEVE DIT TE DRAGEN WANNEER U OP HET DAK VAN DE STEEN BENT. WIJ VOORZIEN ONTSMETTINGSMIDDEL EN HANDGELD ZODAT U VEILIG DOOR ONZE INSTRUMENTEN KAN WAARNEMEN. VANWEGE DE HUIDIGE OMSTANDIGHEDEN KUNNEN WIJ GEEN DRANK VOORZIEN.

Positie van de komeet Neowise aan de nachtelijke hemel.