Nieuwe sterrenwacht eert Belgische grondlegger van de Big Bang Theory

Het Educatief Centrum voor Natuur en Sterrenkunde viert op 28 oktober haar tiende verjaardag en dat moment wordt aangegrepen om de tweede publieke sterrenwacht in Limburg officieel te openen. Vandaag wordt de naam evenwel reeds bekend gemaakt: ‘Observatorium Georges Lemaître Bocholt’.

Lemaître (1894-1966) leverde een grote bijdrage aan de algemene relativiteitstheorie van Einstein en kwam als eerste met de stelling dat het heelal ooit als een superdichte massa ontstaan zou zijn. Hij kreeg een eervolle 61ste plaats in de lijst van grootste Belgen en er werden o.a. een planetoïde, een bevoorradingsonde van het ISS en een krater op de maan naar hem vernoemd. Een sterrenwacht is niet onlogisch in dit lijstje.

Over de naamgeving hebben de leden niet lang moeten nadenken. Het idee om een eerbetoon aan Georges Lemaître te geven werd enthousiast onthaald. Wat volgde was de zoektocht naar de mensen die hiervoor de toestemming konden geven. Het patrimonium en de archieven van Georges Lemaître worden in de UCLouvain bewaard. In samenwerking met Prof. Jan Govaerts, die het overleg voerde tussen het ECNS en de familie Lemaître, kwam de naamgeving uiteindelijk tot stand.

Het ECNS is een vzw die gedragen wordt door vrijwilligers. Reeds bij de start van de vereniging was het doel om op termijn een sterrenwacht op te richten. Ze organiseert tal van activiteiten aangaande natuur en sterrenkunde zoals workshops, cursussen en waarnemingsmomenten. Haar doelpubliek is zeer breed. Bij jong en oud tracht ze de verwondering over te brengen die de natuur om en boven ons te bieden heeft. Dit doet ze zowel voor het reguliere publiek als verenigingen, scholen en andere organisaties en dit in eigen programmatie of op vraag van derden.

Steun via een gift

U kan ons financieel steunen door een gift te doen Als particulier kan u een gift doen via het rekeningnummer van het ECNS: BE06 7310 4761 2322. Vermeld hierbij ‘Crowdfunding sterrenwacht’ en stuur ons een mailtje indien u wenst dat u naam zichtbaar wordt op deze pagina. U mag daarbij een reden geven waarom u ons wil steunen. Het ECNS werkt met het eigen rekeningnummer omdat we willen dat iedere cent die u ons schenkt naar het project kan gaan. Wilt u sponsoren? Daarvoor hebben we volledig uitgewerkt sponsorpakketten. Wat we u al kunnen meegeven is dat uw bedrijf of zaak voor een zeer lange termijn aan zichtbaarheid kan genieten. Voor sponsoring kan u ons contacteren via info@ecns.be.