Nacht van de nacht in de groenste regio ter wereld

Het is maar net over de grens en velen van ons weten het misschien niet, maar onlangs werd de stad Weert uitgeroepen tot de groenste regio van de wereld. Daarvoor had het al de titel ‘Groenste stad van Nederland’ en ‘Groenste stad van Europa’ gekregen. Dat Weert tot de groenste regio van de wereld is bekroond heeft te maken met verschillende factoren. Een daarvan willen we hier toch even in de kijker zetten en dat is het Natuur- en Milieu Centrum (NMC) ‘De IJzeren Man’. Het prachtige natuurcentrum, de enorme werking van vrijwilligers en variëteit van educatie is dan ook een mooi voorbeeld voor iedereen die met natuur bezig is. Wij wensen ons collega’s dan ook van harte proficiat met het behalen van deze toch wel eervolle titel. U kan hier trouwens meer lezen over het NMC in Weert.

Wij waren dan weer te gast in het NMC tijdens de jaarlijkse Nacht van de nacht, waar de bezoekers konden luisteren en kijken naar wat er nu juist allemaal mis gaat met onze openbare en privé verlichting en hoe het ook beter kan met minder. Daarna vertelden we het verhaal van Rosetta. Het is nog maar een kleine drie weken en dan zal Philae, de kleinere sonde, landen op de komeet waar ze nu al een geruime tijd rond hangen. Om de benen wat te kunnen strekken gingen we op verkenning door het zonnestelsel. Bijna iedereen mocht zijn of haar kennis eens naar voren brengen. Een ludiek maar ook leerrijk concept dat altijd werkt.

Nacht van de nacht

Na de pauze trokken we door het domein van de IJzeren Man. Eerst een beetje teleurgesteld omdat het bewolkt was, maar even later dolenthousiast omdat de hemel helemaal opklaarde. En zo kon het verhaal van de sterrenhemel toch nog worden gebracht. En met ons lichtgevend materiaal demonstreerden we hoe een en ander in elkaar zit daarboven. Met ons astro binoculair keken we ook nog naar enkele objecten. De reacties waren achteraf ronduit positief. Het ‘edutainment-concept’ konden de mensen dan ook ten zeerste waarderen. En voor ons was het dan ook weer een geslaagde avond. Vanwege het respecteren van de duisternis zijn er geen foto’s van de buitenactiviteit gemaakt. Nog enkele foto’s van de binnenactiviteit vind je op www.facebook.com/ECNS1

Nacht van de nacht