Leuke namiddag kriebelen met beestjes

Afgelopen zaterdag stond er weer een leuke workshop ‘Insectenhotel bouwen’ op het programma. Ondertussen hebben we deze workshop zo verfijnd, dat er vier verschillende luiken aan bod komen. Eerst begon het met een leuke film over wilde bijen. Tussen ieder fragment door vertelden de kinderen wat ze hadden gezien en wij vulden aan waar nodig. Zo leerden ze meer over het leven van de rosse metselbij en wilde bijen in het algemeen.

Daarna trokken we naar buiten om op zoek te gaan naar insecten. Gewapend met loeppotjes, lepels om de diertjes op te scheppen en zoekkaarten werden verscheidene insectenvallen naar boven gehaald en werd de vangst in grotere bakken gedaan. Zo kon iedereen alle insecten van dichtbij bekijken. Uiteindelijk werden alle diertjes ook weer levend vrijgelaten.

Na een korte pauze was het tijd om het miniscule, levendig groot te maken en dat deden we met onze splinternieuwe microscopen. De kinderen mochten zelf preparaatjes maken van onder andere een vleugel van een dode hommel en een eigen haar. Er moest dus wel haar geknipt worden. Eén iemand liet het zelfs uittrekken zodat ook de haarwortel meekwam. En dat was natuurlijk zeer mooi om onder de microscoop te bekijken.

Dan was het tijd om aan het insectenhotel te beginnen. En dat de kinderen daarin bedreven waren kon niet onder onze stoelen of banken worden gestoken. Als echt timmerlieden klopte ze er op los en vulden het hotelletje met allerlei materialen. De insecten die bij hun thuis rond kriebelen zullen er alvast veel plezier aan beleven. Net zoals wij allemaal plezier hebben gehad aan deze leuke en gevarieerde workshop.

Meer foto’s vind je zoals steeds op www.facebook.com/ECNS1. En als je dan toch daar bent, vergeet onze pagina niet te ‘liken’. Zo blijf je meteen ook op de hoogte van al onze activiteiten.