Een geslaagde start van ‘Een MAANd onder de sterren’

MAANden lang zijn we druk bezig geweest met de voorbereiding van ‘Een MAANd onder de sterren’. Gisteren hebben we eindelijk de aftrap kunnen geven met de viering van 50 jaar ESO, de opening van ‘AWESOME UNIVERSE’ en de start van ‘DUIZEND STERREN EN PLANETEN’. En dit in het bijzijn van hoogwaardigheidsbekleders, vrienden astronomen, natuurvrienden, leerkrachten, leerlingen, pers, familie en vrienden. En het was meteen een schot in de roos.

Na een welkom door voorzitter Bart Achten en een woordje door Burgemeester Jos Claessens gaf ESO ambassadeur Dr. Mario van den Ancker meer toelichting bij 50 jaar ESO en haar instrumentarium.

Daarna gingen we live naar Paranal, Chili, thuisbasis van de VLT (Very Large Telescope). Hier konden we zien hoe de prachtige beelden uit de kosmos worden opgebouwd. Voor velen toch een confrontatie te zien dat het beroep van een astronoom niet zo romantisch is als vaak wordt voorgesteld. Het is vaak wachten, een beeld binnenhalen, weer wachten, een ander beeld binnenhalen, beelden samenstellen… En dit gebeurt allemaal ondergronds, in een doodgewone kantoorruimte, terwijl de machtige telescopen buiten hun werk doen. Maar desalniettemin interessant om te weten hoe de prachtige beelden van AWESOME UNIVERSE tot stand komen.

 Er werden nog enkele vragen beantwoord door Dr. Mario van den Ancker waarna hij, samen met Gouverneur Herman Reynders, werd uitgenodigd om de enorme foto,geschonken door de ESO, te onthullen. Het betreft hier een prachtige opname van de Carinanevel, tevens een onderdeel van de tentoonstelling. Je kan er alvast niet naast kijken wanneer je De Priool binnen wandelt.

Tenslotte werd de opbouwende expositie ‘DUIZEND STERREN EN PLANETEN’ op gang getrokken door een delegatie van de scholen van Bocholt en Schepen van onderwijs Mia Croonen.

De prachtige werkjes zoals planeten, sterrenstelsels en een heus zonnestelsel op schaal werd op luid applaus onthaald. En dit is nog maar het begin.

Op 18 oktober zal De Priool vol hangen met de werkjes van alle scholen van Bocholt en vormt ze het decor voor ‘Stijn en de sterren’.

Na dit alles werd de expositie ‘AWESOME UNIVERSE’ officieel geopend door Gouverneur Herman Reynders en Gedeputeerde Jean-Paul Peuskens.

Iedereen was gefascineerd door de pracht van de beelden. Bij een hapje en een drankje werd er nog gezellig na gekeuveld en konden we terug kijken op een geslaagde dag. En nu is het volop genieten van ‘Een MAANd onder de sterren!