Een heldere sterrenhemel is een constant veranderend display van fascinerende objecten — sterren, sterrenstelsels, en heldere planeten, de maan, en soms speciale gebeurtenissen zoals vallende sterren. Om de nachtelijke hemel te bewonderen heb je geen speciale instrumenten nodig, maar een sterrenkaart voor ieder moment van het jaar is wel handig.
Een verrekijker of een goede beginners telescoop kunnen sommige ervaringen verbeteren en je dingen laten zien die je met het blote oog niet kan observeren. Ook een app zoals Stellarium kan het waarnemen vergemakkelijken.
WAT KAN JE DEZE MAAND ZIEN
De maan in maart 2021
Zaterdag 6 maart 2021 02:32 Laatste kwartier
Zaterdag 13 maart 2021 11:23 Nieuwe maan
Zondag 21 maart 2021 15:41 Eerste kwartier
Zondag 28 maart 2021 20:50 Volle maan
De planeten in maart (zichtbaar met het blote oog)
Mercurius, zeer moeilijk zichtbaar aan de ochtendhemel. De planeet komt deze maand minder dan één uur voor de zon op.
Venus is in maart niet zichtbaar. De planeet staat aan de andere kant van de zon t.o.v. de Aarde, dit noemen we boven conjunctie.
Mars is in de avond zichtbaar. De planeet staat begin maart ten zuiden van de Plejaden en zal geleidelijk zwakker worden.
Jupiter en Saturnus komen langzaam terug van achter de zon tevoorschijn aan de ochtendhemel.
Sterrenhemel richting noorden
Cepheus, Cassiopeia en de Draak domineren het noorden. In het noordoosten komen Hercules, samen met de Noorderkroon en de Lier op. In het noordwesten zijn de sterrenbeelden Voerman, met de heldere ster Capella, en Perseus aan het ondergaan.
Sterrenhemel richting oosten
Laag in het oosten staat het sterrenbeeld Ossenhoeder met daarboven de Grote Beer. Richting het noorden zie je de Kleine Beer, Hercules, Lier, Cepheus en de Draak. Richting het zuiden zie je de Maagd, Leeuw, en de Waterslang. Probeer ook eens te zoeken naar de minder opvallende sterrenbeelden: Jachthonden, Haar van Bernice, Kleine Leeuw, Raaf, Beker en Sextant.
Sterrenhemel richting zuiden
In het zuiden staat het sterrenbeeld Leeuw, met richting het zuidwesten de Kreeft en de Maagd in het zuidoosten. De sterrenbeelden Tweelingen, en Voerman gaan in het westen onder.
Sterrenhemel richting westen
De Tweelingen staan pal in het westen. Ten noordwesten vindt je de Voerman en Perseus en nog verder naar het noorden het W vormige sterrenbeeld Cassiopeia en Cepheus. Ten zuidwesten heb je de Kreeft en de Waterslang.
Sterrenhemel in het zenit (boven je hoofd)
Het zenit is deze maand gedomineerd door de Grote Beer met daarom heen de sterrenbeelden Ossenhoeder, Leeuw, Kreeft, Tweelingen en de Kleine Beer. Probeer ook eens de sterren van de zwakke sterrenbeelden Giraffe, Kleine Leeuw, Lynx, Haar van Bernice en Jachthonden terug te vinden.
Bijzondere gebeurtenissen in maart 2021
vrijdag5 maart
In de ochtend van 5 maart zal de maan het sterrenkoppel omega 1 en 2 van het sterrenbeeld Schorpioen bedekken. De sterren zijn ongeveer even helder (magnitude 3,9 en 4,3). De verdwijningen, aan de verlichte rand van de maan, in een tijdsspanne van 25 minuten is met een verrekijker of kleine telescoop goed zichtbaar. De eerste ster, omega 1, zal tegen 5u37 verdwijnen en tegen 6u00 zal de tweede ster, omega 2 achter de maan schuil gaan. Vlak voor zonsopkomst komen de sterren weer tevoorschijn, respectievelijk om 6u42 en 7u15.
zondag 14 maart
Niet meer dan 32 uur na nieuwe maan kan je de zeer smalle maansikkel (2% verlicht) vanavond kort na zonsondergang laag in het westen zien.
donderdag 18 en vrijdag 19 maart
Deze avonden zijn de samenstanden van de maan, Mars, Plejaden en de ster Aldebaran (het rode oog van de stier) mooi waarneembaar.
Op 19 maart staat de maan op ongeveer 2° van de Planeet Mars. Op een rechte lijn zie je dan de ster Aldebaran (hoofdster van het sterrenbeeld Stier), de Maan en Mars.
dinsdag 23 maart
Vandaag staat Mars 7° ten noorden van de ster Aldebaran. Deze twee objecten zijn bijna even helder en hebben nagenoeg ook dezelfde oranjerode kleur. Mars is een van de kleinere planeten van ons zonnestelsel en staat vanavond 252 miljoen kilometers van ons verwijderd, een afstand die het licht in 14 minuten aflegt. Aldebaran is een reuzenster, 45 keer groter en 150 keer helderder dan onze zon, de kleur heeft hij te danken aan zijn oppervlaktetemperatuur van 3900°K en het licht dat ons oog bereikt is reeds 65 jaar onderweg.
zaterdag 27 maart
Om 19u30 wordt de ster “nu Virginis” (magnitude 4) door de bijna volle maan bedekt. Het schemert nog dan, maar bij heldere hemel moet deze bedekking in een verrekijker of kleine telescoop zichtbaar zijn.
Veel kijkplezier!