Dan maken we er toch zelf een!

Ook het ECNS heeft te lijden onder de minder goede weersomstandigheden. Al hebben we een weerman onder ons midden en hoe hard hij ook zijn best zou willen doen, ook hij kan er niets aan veranderen.

01

En toch, na middernacht schitterden de sterren weer aan de hemel, net als de komeet Panstarrs. Die hadden we gisteren graag laten zien aan het publiek tijdens onze ‘Kom-eetavond’ op het dak van De Steen in Bocholt. Spijtig genoeg was het dus bewolkt. Ook de koude zorgde er waarschijnlijk voor dat de opkomst minder groot was dan gehoopt. Waar we tijdens de waarnemingsavond ‘Venus in de Plejaden’, nu een jaar geleden, meer dan 200 mensen mochten verwelkomen, waren er nu een vijftigtal bezoekers die de koude trotseerden.

08Nochtans werd de avond goed opgevangen. Natuurlijk waren er in de eerste plaats lekkere hotdogs, een heerlijke zelfgemaakte soep of warme chocomelk. Dat deed het koude gevoel al een stuk temperen. Het hoeft waarschijnlijk niet gezegd dat de pintjes en frisdranken het minder goed deden…

02

Maar niet alleen het lichaam moet gevoed worden, ook de geest. Daarom werd er door middel van een presentatie meer uitleg gegeven over hoe dat nu juist ‘werkt’, zo’n komeet. Zo werd er verteld over de samenstelling van kometen, hun oorsprong, maatschappelijke invloed en nog veel meer.

10

Tussendoor konden er kortingsbonnen van een van onze sponsors gewonnen worden. Hiervoor mocht men per twee het verschil in temperatuur proberen te raden door de handen in twee emmers water te steken. Eén met warm water, de ander met wat kouder. Niet eenvoudig met handen die al zeer koud aanvoelen. Degene die het dichtst bij het verschil zat, won een kortingsbon.

12

13En daar we edutainment hoog in het vaandel dragen, werd er ook een komeet nagemaakt. Zo ging wat droogijs,zand en nog wat ongevaarlijke chemicaliën in een zak en kwam er, na het nodige kneedwerk, een stevige ‘komeet’ uit.

23

15Door de lage temperatuur van het droogijs (-78 °C) kwamen er dampen vrij die deze komeet ook nog een staart deed krijgen. Een leuk en geslaagd experiment.

1719We kunnen zeker spreken van een geslaagde avond. Alleen jammer dat de koude en de bewolking wat roet in het eten gooide. Maar we zijn waarschijnlijk niet de enige die tegenwoordig met dit probleem te kampen heeft.

22

Meer foto’s vind je op onze facebookpagina: http://www.facebook.com/ECNS1