Cursus: Over de bomen heen (wegwijs aan de sterrenhemel)

Cursus sterrenkunde: over de bomen heen

[important]DE CURSUS IS VOLZET. TOCH NOG INTERESSE? STUUR EEN MAILTJE NAAR INFO@ECNS.BE.[/important]

Tijdens de cursus ‘Over de bomen heen, wegwijs aan de sterrenhemel’ bekijken we de wereld van de sterrenkunde vanuit een andere hoek. Niet die van de gepassioneerde astronoom, maar wel van de leek die wel eens wat meer wil weten over al dat moois daarboven. Wat zie je als je naar de hemel kijkt? Meer dan je denkt alleszins. En wat zijn de relaties en invloeden daarvan ten opzichte van de Aarde? Vragen die we niet al te ver gaan zoeken. We blijven dus, om het zo te zeggen, met onze beide voeten op Aarde en vertellen je over wat we zien met het blote oog, of hooguit met een verrekijker. Zo leren we je over de sterren, sterrenbeelden herkennen, de Maan, planeten, kometen, satellieten en nog veel meer.

Ook voor de natuurliefhebber een meerwaarde.

De natuurliefhebber onder ons kijkt vaak om zich heen om te zien wat er groeit, bloeit of leeft. En er is veel te zien. Kleine insecten die zich schuilhouden tussen bladeren, een kikker die doodstil tussen waterplanten zit… Andere dingen zijn dan weer zo zichtbaar dat je er niet kan naast kijken. Een vlinder die vrolijk heen en weer fladdert, koolmezen die druk in de weer zijn met hun nest. En wat dacht je van de bomen. Van kleine, jonge berkjes tot grote statige bomen zoals eiken of populieren. We kunnen er niet naast kijken. En dikwijls houdt het daar op. Verder kijken doen we niet. Maar als je verder kijkt, over die bomen heen, dan is er die enorme koepel die we de hemel noemen. Overdag stralend blauw, ’s avonds zwart met fonkelende sterren en de Maan. Hoog boven de bomen lijkt het veel te ver weg om tastbaar te zijn. Maar toch is het een verlengstuk van de natuur. Meer nog, het is natuur. Want alles wat we daarboven zien, is hier op Aarde terug te vinden. Alles hier op Aarde is gemaakt van sterrenstof. En ook al lijkt het zo ver van ons af, er zijn veel dingen die de natuur, en dus ook ons leven, hier op Aarde beïnvloeden. Het is daar dat ons verhaal dan ook begint. Deze bredere kijk op de natuur zal je een reden te meer geven om er ook ’s nachts eens op uit te trekken. Ook de liefhebbers van vleermuizen, nachtvlinders, uilen en andere nachtbrakers, die het gewoon zijn de late uurtjes te trotseren kunnen een verlengstuk breien aan hun nachtelijke uitjes. Kom dus samen met ons over de bomen heen turen, met een natuurlijke kijk op sterrenkunde.

Praktische informatie.

De cursus is informatief. Er is dus geen evaluatie of dergelijke voorzien.

Er zijn vier theorieavonden: 20, 27 oktober, 3 en 10 november.

Er is één waarnemingsavond voorzien: 24 november. Opgelet: deze avond is afhankelijk van het weer. Bij bewolkte vooruitzichten zal, in samenspraak met alle deelnemers, een andere (eerder of later) avond(en) worden vastgelegd.

De lessen beginnen telkens om 19u00. Het einde is voorzien om 22u00. Tijdens de waarnemingsavond kan dit wat later worden.

Plaats: Rondestraat 41, Bocholt (Lozen)

Contact: 0032 474/22 21 16

Deelname aan de cursus kost 20 euro. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar info@ecns.be met daarin vermelding van ‘cursus sterrenkunde’, je naam, voornaam en geboortedatum.

Overschrijven kan via:

Educatief Centrum voor Natuur en Sterrenkunde
Rekeningnummer: 610-0244822-85
IBAN: BE89 6100 2448 2285
BIC: DEUT BE BE
Bank: Deutsche Bank Europe GmbH Belgium Branch.

Opgelet: de betaling geldt als bevestiging van je inschrijving.