Animatie tijdens Open Wervendag: Kristal Solar Park Lommel

Met de bouw van het Kristal Solar Park beschikt Lommel binnenkort over het grootste zonnepark van de Benelux. 200 voetbalvelden groot, bestaande uit 300 000 zonnepanelen en met een capaciteit van 99MWp. Het park is een initiatief van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, stad Lommel en Nyrstar. Op zondag 19 mei kan je dit allemaal van dichtbij komen bekijken tijdens de Open Wervendag. Dankzij een 6 km lange fietstocht, krijg je als bezoeker een duidelijk beeld van de omvang van het project. Bovendien zullen experten ook uitleg geven over de werking van het park en de verschillende onderdelen. Enerzijds biedt het de kans om het grootste zonnepark van de Benelux van dichtbij de ontdekken, anderzijds wordt er leuke randanimatie voor jong en oud voorzien.
Ook het ECNS zal op vraag van de organisatie een stand bemannen. Net als bij de Kleine Artiest enkele weken geleden zullen we nu ook daar verschillende kleine maar leuke activiteiten aanbieden. Je kan het park komen bezoeken van 10 tot 17 uur. Er is parking voorzien in de nabijheid, maar probeer zoveel mogelijk met de fiets af te zakken naar het event. Er zijn ter plaatse ook fietsen en elektrische steps te leen om het park te verkennen.

Er was enige tijd heel wat te doen over de bouw van het Solar Park. Dit had vooral te maken met het feit dat het terrein over een van de belangrijkste heidegebieden van Vlaanderen beschikt en dit grotendeels dreigde verloren te gaan. Ook de daar in 2009 ontdekte en met uitsterven bedreigde lentevuurspin was een punt van discussie tussen Natuurpunt en de betrokken instanties. Gelukkig werd er goed overleg gepleegd en ondertekenden alle betrokken partijen eind 2017 een charter om zowel natuur als economie een kans te geven in dit gebied. Meer over het charter kan je hier lezen.