Sterrenhemel van Mei 2020

Een heldere sterrenhemel is een constant veranderd display van fascinerende objecten — sterren, sterrenstelsels, en heldere planeten, dikwijls de maan, en soms speciale gebeurtenissen zoals vallende sterren. Om de nachtelijke hemel te bewonderen heb je geen speciale instrumenten nodig, maar een sterrenkaart voor ieder moment van het jaar is wel handig.

Je kan deze sterrenkaart met bijhorende uitleg (op de achterzijde) bestellen via info@ecns.be (12€ excl. verzending) info@ecns.be

Een verrekijker of een goede beginners telescoop kunnen sommige ervaringen verbeteren en je dingen laten zien die je met het blote oog niet kan observeren. Ook een sterrenkunde app zoals Stellarium kan het waarnemen vergemakkelijken.

Het ECNS kan een één avond workshop organiseren, bij voldoende gegadigden, over het gebruik van de applicatie Stellarium. Je kan hiervoor mailen naar info@ecns.be

WAT KAN JE DEZE MAAND ZIEN

De Maan in mei 2020

Volle Maan 7 mei 2020 10:45
Laatste Kwartier 14 mei 2020 14:03
Nieuwe Maan 22 mei 2020 17:39
Eerste Kwartier 30 mei 2020 03:30

De planeten in mei 2020

Op 4 juni bereikt Mercurius zijn grootste oostelijke elongatie. Daar Mercurius dan ten oosten van de Zon staat, kan men hem ‘s avonds in het westen observeren. Indien u een verrekijker gebruikt en vrij uitzicht hebt op de horizon, kunt u de planeet niet missen. Maar u moet er wel rekening mee houden dat Mercurius in de loop van mei en juni geleidelijk in helderheid zal afnemen.

De heldere planeet Venus is nog steeds ’s avonds in het noordwesten te zien, doch nu nadert zij vlug de Zon. In de loop van deze maand vermindert haar elongatie van 38° naar 5°. Eind mei verdwijnt Venus in de avondgloed.

Mars nadert nog steeds de Aarde en wordt helderder. De planeet is ’s morgens in zuidoosten te zien, hoger boven de horizon dan twee maanden geleden.

De zichtbaarheid van Jupiter en Saturnus neemt toe.

Bij het aanbreken van de dag zien we ze tussen het zuidoosten en het zuiden. De twee planeten staan nu op 5° van elkaar. Jupiter is de helderste van de twee.

Saturnus,de planeet met de ringen bevindt zich voor zonsopkomst laag in het zuidoosten. De planeet bevindt zich in de buurt van Jupiter maar is veel minder helder.

Rond 6 mei is het hoogtepunt van de meteorenzwerm Eta Aquariden (Vallende sterren) weer actief. De volle Maan zal de meteorenwaarnemingen erg storen op 7 mei.

C/2019 Y4 (ATLAS) is een komeet die in 2019 is ontdekt. Met een omlooptijd van ruim 6000 jaar is het een niet-periodieke komeet. De groene kleur wordt veroorzaakt door diatomisch koolstof.

De komeet C/2019 Y4 zou in mei 2020 goed met het blote oog waarneembaar moeten zijn, aanvankelijk in het sterrenbeeld Giraffe en vanaf half mei in Perseus. Dit als de voorspelde helderheid uitkomt. Volg onze website voor meer informatie. www.ecns.be

Sterrenhemel richting noorden

In het noordoosten zijn de heldere sterren Wega (Lier) en Deneb (Zwaan) te vinden. Tussen Deneb en de Grote Beer – Ursa Major kronkelt het lichaam van Draco – Draak, langs de Kleine Beer _ Ursa Minor. Onder de Poolster staat Cepheus de koning. Onder Cepheus vinden we Cassiopeia, de koningin van Cepheus. Laag in het noordwesten zien we het sterrenbeeld Perseus en met een beetje geluk de komeet C/2019 Y4 Atlas.

Klik om te vergroten.

Sterrenhemel richting oosten

Tussen de horizon en de staart van de Grote Beer – Ursa Major is de kleine maar goed herkenbare boog van het sterrenbeeld Noorderkroon – Corona Borealis zichtbaar. Links van de Noorderkroon het grote maar onopvallende sterrenbeeld Hercules met Vega in de Lier daar weer net onder. Volg de kromming van de staart van de Grote Beer en je komt bij de heldere oranjerode ster Arctures in het vliegervormige sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes.

Klik om te vergroten.

Sterrenhemel richting zuiden

In het zuiden – zuidwesten zien we deze maand de dierenriem sterrenbeelden Leeuw – Leo en Maagd – Virgo. Lager boven de horizon bevindt zich het langgerekte sterrenbeeld Waterslang – Hydra. Op de rug van de waterslang bevinden zich twee kleine sterrenbeelden: Beker – Crater en Raaf – Corvus. Dit laatste sterrenbeeldje is het gemakkelijkste te herkennen.

Klik om te vergroten.

Sterrenhemel richting westen

Laag boven de westelijke horizon de heldere sterren Castor en Pollux van het sterrenbeeld tweelingen – Gemini. Ook de heldere ster capella van het sterrenbeeld Voerman – Auriga is gemakkelijk te vinden laag aan de horizon . Verder kunnen we het sterrenbeeld kreeft – Cancer zien met richting zuiden het langgerekte sterrenbeeld waterslang.

Klik om te vergroten.

Sterrenhemel in het zenit (boven je hoofd)

Het zenit is deze maand vrij leeg. De Grote Beer – Ursa Major bevindt zich deze maand iedere dag iets lager aan de sterrenhemel en tegen het einde van de maand staat het sterrenbeeld bijna op gelijke hoogte met de Kleine Beer -Ursa Minor. De beer wordt door een aantal veel minder opvallende sterrenbeelden omringd.

Klik om te vergroten.

maandag 4 mei

Vandaag bereikt Venus haar hoogste stand aan de hemel. Op dat moment staat de planeet 67°01′ boven de horizon, meer dan 4° hoger dan de Zon op de dag van de zonnewende.

maandag 18 mei

De conjuncties (Schijnbare (bijna-)samenstanden van twee hemellichamen) tussen Jupiter en Saturnus hebben om de 20 jaar plaats. Zoveel tijd heeft Jupiter nodig om rond de Zon één omloop meer te doen dan Saturnus. (Voor een waarnemer op de bewegende Aarde gaat het soms om een drievoudige conjunctie, zoals in 1980-1981). De laatste Jupiter-Saturnus conjunctie gebeurde in 2000, zodat we er in 2020 weer een mogen verwachten. En inderdaad, sinds het begin van dit jaar veranderde — voor een aardse waarnemer — de angulaire (hoeks-) afstand tussen de twee planeten als volgt. De getallen gelden voor 0 u wereldtijd van de aangegeven datum:

1 januari 14°43′
1 februari 11°22′
1 maart 8°37′
1 april 6°17′
1 mei 4°55′

Vandaag, 18 mei, bereikt de hoekafstand tussen Jupiter en Saturnus een minimum (4°42′), maar de twee planeten zijn nog niet met elkaar in conjunctie gekomen. Ze bewegen thans teruglopend (retrograad) tussen de sterren, zodat hun onderlinge afstand weer tijdelijk toeneemt. Dit tot eind augustus, wanneer ze op 8°21′ van elkaar staan. Daarna komen de twee planeten weer dichter bij elkaar, en de dichtste conjunctie gebeurt op 21 december 0°06’06”.

vrijdag 22 mei

Mercurius in conjunctie met Venus, 0°54′ ten zuiden ervan. Gedurende enkele dagen zien we Venus dichter bij de Zon dan Mercurius (zie figuur), terwijl Venus in werkelijkheid, in de ruimte, verder dan Mercurius van de Zon staat

De posities van Mercurius (M), Venus (V) en de Aarde (A) op hun banen rond de Zon Z, op 27 mei 2020. In dit speciale geval zien we, aan de hemel, Venus dichter bij de Zon dan Mercurius. In werkelijkheid staat Mercurius dichter bij de zon dan Venus.

zondag 24 mei

Op zondag 24 mei bevindt ook de Maansikkel zich in dit gedeelte van de sterrenhemel. De Maan, Venus en Mercurius staan dan dicht bij elkaar (ong 7°) en zijn mooi om naar te kijken door een verrekijker.

Veel kijkplezier