De sterrenhemel in februari

Een heldere sterrenhemel is een constant veranderend display van fascinerende objecten — sterren, sterrenstelsels, en heldere planeten, de maan, en soms speciale gebeurtenissen zoals vallende sterren. Om de nachtelijke hemel te bewonderen heb je geen speciale instrumenten nodig, maar een sterrenkaart voor ieder moment van het jaar is wel handig.

Je kan deze sterrenkaart met bijhorende uitleg (op de achterzijde) bestellen via info@ecns.be (12€ excl. verzending) 

Een verrekijker of een goede beginners telescoop kunnen sommige ervaringen verbeteren en je dingen laten zien die je met het blote oog niet kan observeren. Ook een app zoals Stellarium kan het waarnemen vergemakkelijken.

Het ECNS kan een één avond workshop organiseren, bij voldoende gegadigden, over het gebruik van de applicatie Stellarium. Interesse? stuur een mailtje naar info@ecns.be

WAT KAN JE DEZE MAAND ZIEN

De Maan in februari 2021

Donderdag 4 februari 2021 18:38 Laatste kwartier
Donderdag 11 februari 2021 20:08 Nieuwe maan
Vrijdag 19 februari 2021 19:49 Eerste kwartier
Zaterdag 27 februari 2021 09:19 Volle maan

De maan over de periode van een maand.

De planeten in februari (zichtbaar met het blote oog)

Mercurius, zichtbaar aan de avondhemel, is deze maand na 5 februari niet meer zichtbaar.

Venus is in februari (moeilijk) zichtbaar aan de ochtendhemel.

Mars is in de avond zichtbaar. De planeet staat tegen het einde van de maand op 3,3° ten zuiden van de Plejaden.

Jupiter en Saturnus komen langzaam terug van achter de Zon tevoorschijn aan de ochtendhemel.

Jupiter, Saturnus en Mercurius dicht bij elkaar vlak voor zonsopkomst op 27 februari

Sterrenhemel richting noorden

Cepheus en de Draak domineren het noorden. In het noordoosten gaat Hercules onder, samen met de Noorderkroon en de Ossenhoeder. In het noordwesten zijn de sterrenbeelden Cassiopeia, Perseus en de Stier opvallend aanwezig.

Sterrenhemel richting oosten

Laag in het oosten staat het sterrenbeeld Ossenhoeder met daarboven de Grote Beer. Richting het noorden zie je de Kleine Beer, Hercules, Cepheus en de Draak. Richting het zuiden zie je de Maagd, Leeuw, Kreeft, en Waterslang. Probeer ook eens te zoeken naar de minder opvallende sterrenbeelden: Jachthonden, Kleine Leeuw, Raaf, Beker en Sextant.

Sterrenhemel richting zuiden

In het zuiden staat het sterrenbeeld Kreeft, geflankeerd door de Leeuw en de Tweelingen. De sterrenbeelden Orion, Grote Hond en Stier gaan in het zuidwesten onder.

Sterrenhemel richting westen

De Stier en de Voerman overheersen de westelijke sterrenhemel. Kijk ook eens met een verrekijker naar de mooie open sterrenhoop Plejaden op de rug van de Stier en de planeet Mars die daar in de buurt staat.

Sterrenhemel in het zenit (boven je hoofd)

Het zenit is deze maand vrij leeg. Probeer eens de sterren van de zwakke sterrenbeelden Lynx, Kleine Leeuw en Jachthonden terug te vinden nu deze zo hoog aan de hemel staan. Daar omheen staan de opvallende sterrenbeelden Grote Beer, Tweelingen, Voerman, Ossenhoeder en Leeuw.

Bijzondere gebeurtenissen in februari 2021

maandag 1 februari

De ster ν Virginis, een ster met een helderheid van +4,0m in het sterrenbeeld Maagd, wordt bedekt door de Maan. Om 01:34 uur verdwijnt de ster achter de verlichte rand van de Maan en om 02:42 komt deze weer tevoorschijn.

zaterdag 6 februari

De Maan staat, in de vroege ochtend, 4,4° ten noorden van Antares, de helderste ster van het sterrenbeeld Schorpioen (+1,0m).

maandag 8 februari

De α-Centauride meteoor regen zal actief zijn van 28 januari tot 21 februari, met een piek op 8 februari. Vallende sterren zijn zichtbaar wanneer een brokstukje in botsing komt met de Aardse atmosfeer. Meestal branden ze op, op een hoogte van 70 a 100 km.

dinsdag 9 februari

Voor zonsopkomst is de laatste maansikkel, onder gunstige omstandigheden, te zien voor de komende Nieuwe Maan. Het is op dit moment 2,4 dagen voor Nieuwe Maan; de Maan is voor 7,2% verlicht en afnemend.

zaterdag 13 februari

Als het weer meewerkt kunnen we vanavond, vlak voor zonsondergang, een zeer dunne maansikkel waarnemen. Het is op dit moment 1,9 dagen na Nieuwe Maan; de Maan is voor 4,2% verlicht en wassend.

woensdag 17 februari

De Maan bedekt ξ Arietis, een ster van magnitude +5,5 in het sterrenbeeld Ram. Om 20:25 uur verdwijnt de ster achter de onverlichte rand van de Maan en om 21:35 komt deze weer tevoorschijn, nu aan de verlichte maanrand.

donderdag 25 februari

De ster Asellus Borealis (γ Cancri), een ster met een helderheid van +4,7m in het sterrenbeeld Kreeft, wordt bedekt door de Maan. De ster verdwijnt om 03:41 achter de dunne onverlichte maanrand en komt om 04:39 uur weer tevoorschijn aan de verlichte kant van de Maan.

Veel kijkplezier!