De sterrenhemel in augustus

Een heldere sterrenhemel is een constant veranderend display van fascinerende objecten — sterren, sterrenstelsels, en heldere planeten, de maan, en soms speciale gebeurtenissen zoals vallende sterren. Om de nachtelijke hemel te bewonderen heb je geen speciale instrumenten nodig, maar een sterrenkaart voor ieder moment van het jaar is wel handig.

Je kan deze sterrenkaart met bijhorende uitleg (op de achterzijde) bestellen via info@ecns.be (12€ excl. verzending) 

Een verrekijker of een goede beginners telescoop kunnen sommige ervaringen verbeteren en je dingen laten zien die je met het blote oog niet kan observeren. Ook een app zoals Stellarium kan het waarnemen vergemakkelijken.

Het ECNS kan een één avond workshop organiseren, bij voldoende gegadigden, over het gebruik van de applicatie Stellarium. Bij interesse kan u mailen naar info@ecns.be.

WAT KAN JE DEZE MAAND ZIEN

De Maan in augustus 2020

Maandag 3 augustus 2020 17:59 Volle maan
Dinsdag 11 augustus 2020 18:47:48 Laatste kwartier
Woensdag 19 augustus 2020 04:42:15 Nieuwe maan
Dinsdag 25 augustus 2020 19:59
:11 Eerste kwartier

De maan over een periode van een maand

De planeten in juli (zichtbaar met het blote oog)

Mercurius kan je het best in het begin van de maand observeren. Tot ongeveer 10 augustus is de planeet ’s ochtends zichtbaar, laag, aan de oostelijke horizon.

Venus staat deze maand na middernacht te schitteren aan de nachtelijke hemel

Mars komt dichter en dichter bij de Aarde en zal dus in de loop van de maand helderder worden. Op 9 augustus is er in de ochtend een mooie samenstand met de Maan.

Jupiter staat de ganse maand laag aan de zuidelijke avondhemel in gezelschap van Saturnus.

Sterrenhemel richting noorden

Het meest markante sterrenbeeld aan de noordelijk sterrenhemel is de Grote Beer. Het is in elk geval een van de bekendste sterrenbeelden en in augustus staat de steelpan laag in het noord- noordwesten.

In de knik van het steeltje staat de ster Mizar. Met een verrekijker is goed te zien dat Mizar een dubbelster is. Vlak daarbij staat Alcor.

Als we denkbeeldig de lijn van de buitenste twee heldere sterren van de Grote Beer ongeveer 4,5 keer verlengen dan komen we uit bij de Poolster, de helderste ster van het sterrenbeeld de Kleine Beer.

De Grote – en Kleine Beer zijn beiden circumpolaire sterrenbeelden, dat wil zeggen: beiden zijn het gehele jaar zichtbaar.

Ten noord-oosten van de kleine beer is een sterrenbeeld te zien in de vorm van een huisje: Cepheus.

Rechts van Cepheus kan je het W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia vinden en nog verder naar rechts het sterrenbeeld Andromeda met, als je goed kijkt (of een verrekijker gebruikt) het Andromeda sterrenstelsel.

Boven de Kleine Beer staat het sterrenbeeld de Draak.

Als je de boog van de staart van de Grote beer volgt kom je bij de heldere ster Arcturus uit, de hoofdster van het sterrenbeeld Ossenhoeder (Boötes) dat de vorm van een windvlieger heeft.

Sterrenhemel richting oosten

In het oosten staat het sterrenbeeld Vissen (met de planeet Mars) .

Boven de Vissen staan het sterrenbeeld Pegasus, herkenbaar aan het grote vierkant, en Andromeda (met het Andromeda sterrenstelsel).

Links van Andromeda staat het sterrenbeeld Perseus met daarboven Cassiopea, het W-vormige sterrenbeeld.

In het zuidoosten staat het sterrenbeeld de Waterman en Steenbok.

Sterrenhemel richting zuiden

Laag boven de zuidelijke horizon staan Saturnus en Jupiter in het sterrenbeeld Boogschutter. In de Schutter ligt het centrum van de Melkweg en het is de moeite om het gebied af te speuren met een verrekijker.

De drie heldere sterren, hoog in het zuiden, zijn Altair (Aquila of Arend), Deneb (Zwaan) en Vega (Lier). Samen vormen ze de zomerdriehoek, de eerste sterren die aan de zomer avondhemel verschijnen.

Meer richting het zuidwesten zie je rechts van Vega (Lier) het parallellogram van het sterrenbeeld Hercules met daarnaast de Noorderkroon en nog verder het sterrenbeeld Ossenhoeder.

Tussen de Noorderkroon en Boogschutter staat het sterrenbeeld Slangendrager met de Slang.

Sterrenhemel richting westen

Het sterrenbeeld Ossenhoeder staat pal in het westen. Dit sterrenbeeld is gemakkelijk te herkennen aan de vorm die wat op een windvlieger lijkt. Arcturus is de helderste ster van dit sterrenbeeld. De ster kan eenvoudig gevonden worden door de boog van het steeltje van de Grote Beer te verlengen.

Links van de Ossenhoeder het sterrenbeeld Noorderkroon en nog meer naar het zuidwesten Hercules.

In het noordwesten staat de Grote Beer met daarboven de Kleine Beer en daartussen de draak die richtuing zuiden kronkelt.

Boven het zuidwesten zien we de Slangendrager en de Slang.

Sterrenhemel in het zenit (boven je hoofd)

Het zenit is ook deze maand vrij leeg. De sterrenbeelden , Draak, Cepheus en Zwaan omcirkelen het zenit.

Bijzondere gebeurtenissen in augustus

zaterdag 1 zondag 2 augustus

Jupiter en Saturnus in samenstand met de Maan

zondag 9 augustus

De Maan en Mars staan zeer dicht bij elkaar. Om 10u15 (overdag) staan ze op 0,51° van elkaar.

woensdag 12 augustus

De Perseïden meteorenzwerm is dit jaar weer enkele weken lang zichtbaar maar de belangrijkste nacht is 12-13 augustus. Bij ideale omstandigheden is er wel elke minuut een vallende ster zichtbaar.

Zaterdag 29 augustus

Deze avond kan je met een kleine telescoop of zelfs met een verrekijker zien dat de vier maantjes van Jupiter allemaal aan een kant van de planeet staan.

Veel kijkplezier!