Zonsverduistering 2015

[notice]Al onze eclipsbrilletjes zijn helaas uitverkocht.[/notice]

[warning]OPGELET: KIJK NOOIT RECHTSTREEKS NAAR DE ZON ZONDER DE JUISTE BESCHERMING. Lees er hieronder meer over.[/warning]

Indien u (nog) eens wil genieten van één van de mooiste hemelverschijnselen, moet u zeker 20 maart in uw agenda aanstippen. Die dag schuift de Maan namelijk voor de Zon en krijgen we hier in Vlaanderen een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. En het zal er een zijn met een grote lach. Want op het hoogtepunt van de verduistering zal de Zon te zien zijn als een enorme smiley. U kan deze gedeeltelijke eclips natuurlijk gadeslaan vanuit uw eigen tuin. Maar mocht u toch iets meer willen beleven en dit op een veilige manier doen, dan bent u van harte welkom op de middelbare school Agnetendal in Peer. Daar is het Educatief Centrum voor Natuur en Sterrenkunde namelijk te gast en zal ze de leerlingen meer uitleg geven over dit natuurverschijnsel.

Maar de directie van het Agnetendal is zo vrij om de schoolpoort ook voor het grote publiek open te stellen. U kan dus bij ons de eclips op een veilige manier komen waarnemen. We stellen onze telescopen met de nodige zonnefilters op. Wilt u niets missen van het begin tot het einde (de eclips begint om 09u30 en eindigt om 11u48), dan kan u bij ons een eclipsbrilletje kopen (ook aan te vragen via info@ecns.be). U bent welkom in het Agnetendal (Kloosterstraat 27) in Peer vanaf 09u30.

U kan natuurlijk ook wachten op de volgende zonsverduistering, maar dan zal u nog even geduld moeten hebben. De eerstvolgende eclips die in onze streken zichtbaar zal zijn is op 10 juni 2021. Terwijl de zon nu voor maar liefst 81 % wordt verduisterd, zal dat dan maar 17 % zijn. Voor een eclips van de omvang zoals deze op 20 maart, moet u zelfs wachten tot 12 augustus 2026.

[warning]LET OP: Het waarnemen van de Zon kan erg gevaarlijk zijn, wanneer niet de juiste middelen worden gebruikt. Er is een aantal zeer onveilige manieren (NIET DOEN dus!):[/warning]

  1. Niet doen: zonder filter door een telescoop of verrekijker kijken. Een kijker werkt als een sterk vergrootglas, en u weet waarschijnlijk wat er gebeurt wanneer u zonlicht door een vergrootglas op een vel papier laat vallen.
  2. Niet doen: met een oculairfilter door de telescoop kijken. Deze filter hangt aan het oculair geschroefd, in het brandpunt van de kijker. Hier komen alle zonnestralen bij elkaar, waardoor het filter kan springen, met oogschade en mogelijk blindheid als gevolg.
  3. Niet doen: met een beroet glaasje, belicht stukje film, lasbril, cd-tje, etc. voor uw ogen kijken (zonder kijker). Dit maakt de Zon inderdaad zwakker, maar blokkeert niet de schadelijke straling.

[important]Veilige manieren om de Zon waar te nemen[/important]

Hoe kan u de Zon dan wel veilig waarnemen? Daar zijn verschillende methodes voor. Het ene is zeer eenvoudig, voor het ander moet je al wat creatiever uit de hoek komen. Kijk op deze website voor meer informatie over het waarnemen van de Zon: http://www.eclips2015.be/waarnemen

Zonsverduistering 20 maart