Waarnemingsavond

Nieuwe telescoop

Het is alweer een tijdje geleden dat we onze telescopen (konden) opstellen. Maar op 21 februari is het zover. Dan staat er een avondje sterrenkijken op het programma. En we zijn trots u te kunnen melden dat we dan onze nieuwe telescoop kunnen voorstellen: een newtonkijker met een spiegel van maar liefst 30 cm. Met dit ‘monster’ hopen we u nog meer kijkplezier te brengen. Door de grote spiegel vangt deze telescoop namelijk veel meer licht dan we tot nu toe gewoon waren. Dit laat ons toe om deepsky-objecten nog beter in beeld te brengen. Het leek ons een leuk idee om onze nieuwe aanwinst ook een naam te geven. En we waren eigenlijk al meteen verkocht bij het eerste voorstel dat naar voren kwam: Thuban. Thuban is een ster uit het sterrenbeeld Draak. 4700 jaar geleden was deze ster de poolster (door de precessie van de Aarde). Thuban deed ons ook denken aan een ’tube’ (buis). En laat deze telescoop nu echt een draak van een ’tube’ zijn… Maar kom u zelf overtuigen en wees één van de eersten die door het oog van Thuban het heelal in kijkt.waarnemingsavond

Maan en planeten

Wat valt er die avond zoal te zien aan de hemel? In de eerste plaats zijn er natuurlijk de Maan en enkele planeten. De Maan is voor 6% verlicht en is als een mooie sikkel te zien tot ongeveer kwart voor tien vooraleer ze achter de horizon verdwijnt. Verder staan Mars, Venus en Jupiter tussen de sterren te schitteren. Mars en Venus staan heel dicht bij elkaar, wat op zich al mooi is om te zien. Deze twee planeten verdwijnen rond half tien al achter de horizon. Jupiter echter laat zich de hele avond zien. Wil je de Maan en de planeten door onze telescopen bekijken, kom dan zeker niet te laat. Zelfs enige tijd alvorens ze achter de horizon verdwijnen, zijn ze dikwijls al moeilijker zichtbaar (bomen, huizen of atmosferische omstandigheden aan de horizon). Bekijk ook de kaartjes hieronder eens. Daar zie je voor elk uur de situatie.

Deepsky en sterren

Zoals eerder vermeld is Thuban ideaal om naar deepsky-objecten te kijken. En dat gaan we dan ook doen. Zo is de Orionnevel een streling voor het oog door deze telescoop. Maar we zoeken natuurlijk naar meer, mooie en interessante nevels, sterrenhopen en sterrenstelsels om u te laten genieten van het diepe heelal. Verder laten we u kennismaken met sommige bekende sterren en sterrenbeelden. Dit doen we op een leuke en interactieve manier. Indien je zelf een telescoop of zelfs verrekijker hebt, kan je die altijd meebrengen natuurlijk. Je staat soms versteld wat je al kan zien met een gewone verrekijker.

Praktisch

Deze waarnemingsavond gaat door in de Leunenstraat (weide langs huisnummer 6a) in Kreyel. De toegang is gratis. U bent al welkom vanaf 18u30. Maar u kan ook later komen natuurlijk. Houd er wel rekening mee dat de Maan, Venus en Mars al redelijk vroeg op de avond achter de horizon verdwijnen (zie hierboven). Doe zeker warme kledij en goede schoenen (of laarzen) aan en breng eventueel een zaklampje mee. Wij voorzien ook wat te drinken in onze ECNS-mobiel. Aangezien we ten velde gaan, is er geen toilet voorhanden. Opgelet: indien het bewolkt is, gaat de waarnemingsavond niet door. Houd zeker de website in de gaten.

Zonsverduistering

Tenslotte willen we nog even meegeven dat u die avond ook eclipsbrilletjes kan kopen voor de zonsverduistering op 20 maart en dit aan een democratische prijs van 3 euro per stuk. U steunt er onze vereniging mee, maar u kan vooral genieten van het samenspel van zon en maan. Meer informatie over de zonsverduistering leest u hier. Hopelijk mogen we u alvast verwelkomen op 21 februari.

Hemelkaart voor ieder uur op 21 februari. Klik op de kaart om een groter formaat te bekomen.

kaart_20150221_1900_1000_0_h

kaart_20150221_2000_1000_0_h

kaart_20150221_2100_1000_0_h

kaart_20150221_2200_1000_0_h