Edutainment blijft het doen

Het ECNS probeert zich al vanaf het begin te onderscheiden door een groot edutainment-gehalte. Dit door een brede waaier van didactische middelen en interactiviteit. Dat dit aanslaat bij het publiek werd op 16 augustus nog maar eens aangetoond tijdens Nachtbelevenissen in het Kempen~Broek.

Nachtbelevenissen in het Kempen~Broek

Tijdens een mooie presentatie kwam het publiek meer te weten wat er die avond zoal te zien was. Zo vertelde Chris over de meteorenzwerm de Perseïden, de ruimtesonde Rosetta, Saturnus en Mars en de Andromedanevel.

Nachtbelevenissen in het Kempen~Broek

Nachtbelevenissen in het Kempen~Broek

Daarna kwam het meer interactieve en didactisch gedeelte. Eerst ging ons maanlandschap in het rond. Want daar lagen echte meteorieten op. Aan het publiek om ze te onderscheiden van de gewone mineralen die er ook bij lagen. En het resultaat was verbluffend goed zelfs!

Nachtbelevenissen in het Kempen~Broek

We testten de algemene kennis van ons zonnestelsel. Dit werd gedaan met onze banners en de verschillende bollen op schaal. Al snel bleek dat er nog heel wat te leren viel, want er moest toch wel een en ander worden geschoven.

Nachtbelevenissen in het Kempen~Broek

 

Nachtbelevenissen in het Kempen~Broek

Hierna werd er nog verteld over Pluto. Zo ging het verhaal van bij de ontdekking van de planeet, naar de status van dwergplaneet en het bezoek van de ruimtesonde New Horizons volgend jaar. Na de pauze ging het richting telescopen. Daar kon men genieten van objecten zoals Saturnus en de Andromedanevel. Maar ook werd er uitleg gegeven over de sterrenbeelden. Verschillende bezoekers gingen uitgestrekt op de dekens liggen om meteoren te kunnen spotten. En het bleef dan ook niet lang uit alvorens de eerste met veel enthousiasme werd onthaald. De vragen die van het publiek maar bleven komen tonen aan dat de beleving en de verwondering van het moment echt wel aanwezig was. En laat dat nu net zijn waar het ons om te doen is… Meer foto’s vind je op www.facebook.com/ECNS1. Om onze ogen zo goed mogelijk aan te laten passen aan het duister, zijn er geen foto’s genomen van de waarnemingsactiviteit (althans niet van ons uit).

Het ECNS wenst Ellen Luijks van ARK Natuurontwikkeling te danken voor de vraag om deze activiteit in elkaar te steken, net als de vrijwilligers van Natuurpunt Bree voor de gastvrijheid. We wensen ook het publiek uitdrukkelijk te danken voor de enorme interesse en het enthousiasme. Jullie waren een fijn en begripvol publiek…