ECNS-Natuur

‘Ik houd van de natuur’. Tuurlijk, iedereen houdt van de natuur. Maar wat is natuur? En wat is genieten? Tegenwoordig beperkt het beleven van de natuur zich voor velen tot het bekijken van enkele mussen, vinken of mezen in de eigen tuin. En genieten doen we ondertussen van een verfrissend drankje en de zon, hoog in de straalblauwe hemel. Ook dat is natuur, natuurlijk… Maar toch, tijdens onze deelname aan de feestelijkheden van 850 jaar Bocholt stelde het ECNS voor het eerst ook een ‘natuurstand’ op. We meenden dat dit wel eens het ideale moment kon zijn om te zien of de mens ook actief kan genieten van natuur.

Dat deden we door middel van tal van microscopen op te stellen met tal van Petri schaaltjes waarin insecten, bloemen, mossen, zand en nog zoveel meer te zien was. Men kon naar hartenlust kijken in het microleven rondom ons. Daarnaast kon men braakballen pluizen. Dit klinkt misschien niet aangenaam, maar tegen het einde van de dag waren zowaar alle braakballen op. En de uilen op tafel zagen dat het goed was… Wij zagen dan weer dat jong en oud graag wil genieten van de natuur. En met een beetje ‘edutainment’ slagen we daar ook in. Door deze eerste proefopstelling op het gebied van natuur, zagen we dat de manier waarop we dit brachten de juiste is.

Maar aangezien we niet iedere dag ergens op een leuk feestje staan, moeten we natuurlijk andere manieren zoeken om dit aan de man of vrouw te brengen. En ook kinderen. Hier denken we in het bijzonder aan de scholen. Daarom werkt het ECNS aan enkele educatieve kisten: de EDUBOX. Zo leggen we momenteel de hand aan een KRIEBELBOX (insecten), een UILENBOX (braakballen pluizen) en een DIERENBOX (algemene herkenning van dieren). Deze EDUBOXEN zullen beantwoorden aan de leerplannen die de scholen volgen en aan onze eigen term ‘edutainment’. Zo willen we op een leuke, maar leerrijke manier de kinderen doen genieten van de natuur.

Zit de natuur dan enkel in een kist bij het ECNS? Zeker niet. We zullen, net zoals we dit met sterrenkunde hebben gedaan, activiteiten organiseren daar waar we de natuur echt terug vinden. Ook hier werken we aan. Feit is dat we natuurbeleving zien in een zeer breed spectrum. Natuur kan je beleven door er een deel van uit te maken. Maar je kan ook een doos open maken en meer leren over de natuur. Of mensen bij elkaar brengen om hen te laten voelen, ruiken en misschien wel laten proeven van de natuur. En of het nu gaat over vogels, zoogdieren, vissen, planten, geologie of insecten… het maakt niet uit over alles valt veel te vertellen én te beleven. Misschien heb je zelf wel een grote passie in één of ander aspect van de natuur. Dan kan het ook zijn dat je dit wil delen met de rest van de wereld. Laat het ons gerust weten. Wij verwelkomen je met open armen…