De sterrenhemel in januari

Een heldere sterrenhemel is een constant veranderend display van fascinerende objecten — sterren, sterrenstelsels, en heldere planeten, de maan, en soms speciale gebeurtenissen zoals vallende sterren. Om de nachtelijke hemel te bewonderen heb je geen speciale instrumenten nodig, maar een sterrenkaart voor ieder moment van het jaar is wel handig.

Je kan deze sterrenkaart met bijhorende uitleg (op de achterzijde) bestellen via info@ecns.be (12€ excl. verzending) 

Een verrekijker of een goede beginners telescoop kunnen sommige ervaringen verbeteren en je dingen laten zien die je met het blote oog niet kan observeren. Ook een app zoals Stellarium kan het waarnemen vergemakkelijken.

Het ECNS kan een één avond workshop organiseren, bij voldoende gegadigden, over het gebruik van de applicatie Stellarium. Interesse? stuur een mailtje naar info@ecns.be

WAT KAN JE DEZE MAAND ZIEN

De Maan in januari 2021

Woensdag 6 januari 2021 10:38 Laatste kwartier
Woensdag 13 januari 2021 06:05 Nieuwe maan
Woensdag 20 januari 2021 22:03 Eerste kwartier
Donderdag 28 januari 2021 20:18 Volle maan

De maan over de periode van een maand.

De planeten in januari (zichtbaar met het blote oog)

Mercurius is deze maand zichtbaar aan de avondhemel. Op 24 januari gaat de planeet 100 minuten na de zon onder. De planeet kan best met een verrekijker worden waargenomen.

Venus is in januari zichtbaar aan de ochtendhemel. De planeet zal in de loop van de maand naar de zon toe bewegen en daardoor slechter zichtbaar worden.

Mars is in de avond zichtbaar. De planeet wordt minder helder en kleiner omdat de afstand met de Aarde groter wordt.

Jupiter en Saturnus naderen schijnbaar de zon, ‘s avonds in het zuidwesten. Vanaf het midden van de maand zullen ze niet meer zichtbaar zijn.

Jupiter, Saturnus en Mercurius dicht bij elkaar vlak na zonsondergang op 10 januari

Sterrenhemel richting noorden

De Draak staat laag aan de horizon, daarboven de Kleine Beer met de Poolster.

In het noordoosten wijst de Grote Beer met de staart naar beneden. Verder naar het oosten zien we het sterrenbeeld Leeuw.

Ten westen van de Kleine Beer de sterrenbeelden Cepheus, Cassiopea, Pegasus en Andromeda met, als je goed kijkt, de Andromedanevel, ons buur-sterrenstelsel.

Sterrenhemel richting oosten

Laag in het oosten staat het sterrenbeeld Leeuw met daarboven de Kleine Leeuw en de Lynkx. Richting het noorden zie je de Grote Beer, Kleine Beer en de Draak.

Richting het zuiden zie je de Kreeft, Tweelingen en Grote Hond met de zeer heldere ster Sirius.

Sterrenhemel richting zuiden

In het zuiden staat het opvallend sterrenbeeld Orion. Makkelijk herkenbaar aan de drie sterren op een rij. Onder deze drie sterren, de gordel van Orion, kan je de Orionnevel zien.

Laag aan de horizon staat in het sterrenbeeld de Grote Hond, de zeer opvallend, heldere ster Sirus. Hoger aan de hemel is het sterrenbeeld Tweelingen, met de sterren Castor en Pollux, te vinden.

Meer naar het westen vind je de Stier en de Voerman.

Sterrenhemel richting westen

Perseus, Voerman en de Stier overheersen de westelijke sterrenhemel. Kijk ook eens met een verrekijker naar de mooie open sterrenhoop de Pleiaden op de rug van de Stier.

Sterrenhemel in het zenit (boven je hoofd)

Het zenit is deze maand vrij leeg. Probeer eens de sterren van het zwakke sterrenbeeld Lynx terug te vinden nu dit zo hoog aan de hemel staat.

Daar omheen staan de opvallende sterrenbeelden Grote Beer, Tweelingen, Voerman en Perseus.

Bijzondere gebeurtenissen in januari 2021

donderdag 14 januari

In de avondschemering kan je laag aan de horizon de twee dagen oude, zeer smalle, maansikkel vinden. Dichter bij de Zon zijn Mercurius, Jupiter en Saturnus te vinden. Probeer de planeten met een verrekijker te onderscheiden.

woensdag 20 januari

Vanavond en morgen avond staat de Maan niet ver van Mars. Met een goede telescoop kan je ook Uranus in de buurt van Mars terug vinden.

donderdag 21 januari

Bedekking van de ster 38 Arietis door de maan. Om 23u03 zal de ster achter de Maan verdwijnen en ongeveer een uur later tegen 00u05 weer verschijnen.

zaterdag 23 januari

Een apart verschijnsel op de Maan vanavond. Het lijk dan of de maan een oortje of een handvatje heeft. In het Engels heet dit de “Golden Handle” in het Duits “Goldener Henkel”. Als de Sinus Iridum uit de schaduw treedt dan zal het zonlicht eerst de bergketen Jura Montes, aan de rand van de vlakte, verlichten voor de vlakte opgelicht wordt. Dit is met een verrekijker zichtbaar.

Veel kijkplezier!